CGO: Sankcionisanje napada na novinare preduslov slobode medija

"Posljedice koje napadi na novinare ostavljaju za novinarsku profesiju, ali i za društvo u cjelini, osjećaju se svakodnevno..."
396 pregleda 0 komentar(a)
Ilsutracija, Foto: Shutterstock
Ilsutracija, Foto: Shutterstock

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je nadležne institucije da intenziviraju napore u razrješavanju i procesuiranju napada na novinare i da ovo pitanje stave na vrh svoje agende.

To se navodi u reagovanju CGO, povodom 2. novembra - Međunarodnog dana okončanja nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Kako se navodi, posljedice koje napadi na novinare ostavljaju za novinarsku profesiju, ali i za društvo u cjelini, osjećaju se svakodnevno.

"Teret nesigurnog okruženja, uz finansijsko urušavanje tržišta medija, i loš ekonomski status novinara ograničavaju mogućnosti izgradnje kapaciteta novih generacija istraživačkih novinara koji će se baviti osjetljivim temama i time dovoditi u pitanje nosioce moći koju tu moć zloupotrebljavaju", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je od ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana, Duška Jovanovića, do danas zabilježeno 85 napada na novinare i imovinu medija, pri čemu najveći dio ovih slučajeva ostaje neadekvatno istražen i procesuiran.

"Posebno je zabrinjavajuće da, i pored glasnih obećanja vlasti i zainteresovanosti institucija Evropske unije i drugih međunarodnih aktera, posljednji napad na Oliveru Lakić, novinarku Vijesti, iz maja 2018.godine, ostaje nerasvijetljen", kažu iz CGO.

Podsjeća se i na nedavno priznanje najviših funkcionera Vlade Crne Gore da slučajevi ubistva Jovanovića i napada na novinara Monitora, Tufika Softića, neće biti nikada do kraja ni rasvijetljeni zbog internih propusta u istragama.

"Javnosti nije poznato da je iko zbog takvih propusta odgovarao, kako je to praksa u razvijenim demokratskim državama što dodatno obeshrabruje kada je riječ o unaprijeđenju medijskog ambijenta i sigurnosti novinara", kaže se u saopštenju.

Rješavanje slučajeva napada na novinare i imovinu medije, kako se ocjenjuje, nije važno samo zbog izvještaja Evropske komisije, State Department-a, Freedom House-a, Reportera bez granica, već zbog demokratizacije crnogorskog društva.

"A koje 13 godina nakon obnove nezavisnosti nije uspjelo da obezbijedi potreban nivo slobode izražavanja i slobode medija već pada na svim rang listama koje mjere ovu oblast", navode iz ove nevladine organizacije.

Vlada Crne Gore, kroz rad Uprave policije, imaju odgovornost da novinarima osigura ličnu bezbjednost u obavljanju njihovog posla, a posebno kad se radi o onima koji se bave istraživačkim novinarstvom.

"Međutim, treba naglasiti i odgovornost Tužilaštva i sudstva da ove slučajeve efikasno procesuiraju a što je do sada, takođe, izostalo", kaže se u reagovanju.

CGO će nastaviti da podsjeća na ograničavanja slobode medija i da traži utvrđivanje činjenica, ali i odgovornost.

"CGO će biti saveznik svima u institucijama koji budu radili svoj posao u procesuiranju slučajeva napada na novinare i imovinu medija, ali i kritičar u odnosu na one koji tu svoju obavezu budu nastavili da izbjegavaju", kaže se u saopštenju.

Bonus video: