Rajnke: Svakodnevno se treba boriti za slobodu medija

Ambasadorka je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima podsjetila je na slučaj novinarke "Vijesti" Olivere Lakić, koja je dobila nagradu "Hrabre žene" Stejt dipartmenta.
414 pregleda 0 komentar(a)
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 02.11.2019. 12:04h

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke saopštila je da bi se svakodnevno trebalo boriti za slobodu medija.

Ona je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima podsjetila je na slučaj novinarke "Vijesti" Olivere Lakić, koja je dobila nagradu "Hrabre žene" Stejt dipartmenta.

"Ura za slobodu govora, robustne debate i novinare koji nam pomažu da se informišemo. To je ono što demokratska društva rade", napisala je ambasadorka na zvaničnom Twitter nalogu.

Rajnke je podsjetila i na nedavnu posjetu državnog sekretara Majka Pompea Crnoj Gori. U obraćanju medijima Pompeo je tada rekao:

“Ranije ove godine, imao sam privilegiju da upoznam Oliveru Lakić, jednu od dobitnica Medjunarodne nagrade Stejt dipartmenta za hrabre žene. Ona je crnogorska novinarka koja je upucana u nogu zbog izvještavanja o švercu cigareta. Gnusni napadi na novinare poputog tog su napad na demokratiju i zajedničke principe NATO alijanse i znam da će vaša zemlja privesti pravdi odgovorne.”

Bonus video: