KOR traži ostavku Klice, Stankovića pozivaju da zaustavi ekokriminal na jezeru

Iz KOR-a predlažu da se uspostavi poseban komunikacioni kanal koji bi odgovornim građanima garantovao bezbjednost i anonimnost, a preko koga bi mogli dostavljati dokaze o krivolovu, korupciji i drugim kriminalnim i nezakonitim radnjama
6548 pregleda 14 komentar(a)
"Doveden u pitanje opstanak krapa i ukljeve", Foto: KOR
"Doveden u pitanje opstanak krapa i ukljeve", Foto: KOR

Koalicija za održivi razvoj (KOR) zatražila je neopozivu ostavku Elvira Klice, direktora Nacionalnih parkova Crne Gore, zbog, kako navode, katastrofalnog stanja u svim nacionalnim parkovima.

""Riba smrdi od glave, a čisti se od repa“, u duhu komunikacije koju baštini glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, a za čiji tim, kako saznajemo sa terena, takođe ima posla na jezeru, jer jezerom ne prolaze samo tone ribe", navode iz KOR-a.

KOR poziva i vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da hitno naredi tužilaštvu da zaustavi krivolov, nelegalnu eksploataciju šljunka i pjeska, prekogranični šverc i korupciju i svih drugih organizovanih kriminalnih i koruptivnih radnji na Skadarskom jezeru.

Navode da se o ovim radnjama decenijama u javnosti govori i da "u ovo doba godine poprimaju enormne razmjere".

"Imajući u vidu aktuelni momenat, smatramo da je u javnom a i interesu Stankovića, da se bavljenjem ovako važnom žarišnom temom, koja je nanijela i svakodnevno nanosi ekološki i ekonomski razorne štete društvu u cjelini i Crnoj Gori dokaže posvećenost i profesionalnost, te tako utiče i na povećanje povjerenja u instituciju kojom rukovodi, a za koje je i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ocijenio da je na "nedopustivo niskom nivou"", navode iz KOR-a. "Prema informacijama kojima KOR raspolaže kriminal na Skadarskom jezeru cvjeta, najviše zahvaljujući nečinjenju direktora Nacionalnih parkova Crne Gore Elviru Klici i Nacionalnog parka Skadarsko jezero Nenadu Ivanoviću, koji ni ne pokušavaju da uz pomoć Uprave policije spriječe kriminalce da divljaju jezerom, ubijaju tone ribe, uništavaju ekosistem", dodaju iz KOR-a. Predlažu da se uspostavi poseban komunikacioni kanal koji bi odgovornim građanima garantovao bezbjednost i anonimnost, a preko koga bi mogli dostavljati dokaze o krivolovu, korupciji i drugim kriminalnim i nezakonitim radnjama i time dali doprinos u procesu sakupljanja dokaza i utrvrđivanju činjenica i tako pomogli tužilačkim organima da urade ono što je potrebno da se spriječi potpuno uništavanje jezerskog i povezanih ekosistema. "Veoma je važno da Stanković nadležnom tužilaštvu naloži da provjere i kolika je odgovornost upravljačkog tijela Nacionalnih Parkova Crne Gore, Nacionalnog Parka "Skadarsko jezero" i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje vrši inspekcijski nadzor, jer je jasno da je nesporna i da su loše upravljanje i neefikasna i selektivna primjena zakona, jedni od ključnih razloga trenutnog katastrofalnog stanja na jednom od naših najvrijednijih prirodnih resursa koje je i zakonski zaštićeno", piše u saopštenju NVO. Dodaju da su sa terena saznali da je doveden u pitanje opstanak krapa i ukljeve.

"To je posledica kontinuiranog krivolova, što se mora zaustaviti ukoliko se želi izbjeći najgori scenario - potpuni nestanak tih vrsta ribe, koje Skadarsko jezero čine jedinstvenim na planeti. Zato predlažemo Vladi Crne Gore da se do donošenja ribolovnih osnova, što je bila obaveza nadležnih institucija, strogo zabrani ribolov na Skadarskom jezeru i taj period iskoristi da se služba zaštite, koja ima najodgovorniju ulogu, opremi i obuči shodno zakonu, kako bi uspješno odgovorila izazovima kakvi su organizovani i prekogranični kriminal ili korupcija", zaključuju iz KOR-a.

Bonus video: