Osmanović prekršio zakon „igrajući” se privatnika

Osmanović je nedavno izabran za šefa ulcinjskog odbora DPS-a. U obrazloženju odluke, donijete 23. oktobra, Agencija je navela da javni funkcioner ne može, između ostalog, biti izvršni direktor, ovlašćeni zastupnik ili član menadžmenta u privrednom društvu
6535 pregleda 1 komentar(a)
Sead Osmanović, Foto: Dps
Sead Osmanović, Foto: Dps

Sekretar za finansije i budžet u Opštini Ulcinj Sead Osmanović prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije, jer je istovremeno obavljao i dužnost ovlašćenog zastupnika „Montenegro investment corporation“, stoji u odluci Agencije za sprečavanje korupcije.

Osmanović je nedavno izabran za šefa ulcinjskog odbora DPS-a. U obrazloženju odluke, donijete 23. oktobra, Agencija je navela da javni funkcioner ne može, između ostalog, biti izvršni direktor, ovlašćeni zastupnik ili član menadžmenta u privrednom društvu. Prema Zakonu, Osmanović je bio dužan da u roku od 30 dana podnese ostavku na jednu od pozicija, što nije uradio.

„Imenovani javni funkcioner bio je dužan da izvrši prenos ovlašćenja u privrednom društvu ili da podnese ostavku u zakonom propisanom roku. On je to učinio tek nakon poziva Agencije, odnosno pokretanja predmetnog postupka čime je prekršio odredbe Zakona koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija“, ističe se u odluci Agencije.

Nakon sprovedenog ispitnog postupka, Agencija je od Osmanovića sredinom septembra zatražila da se izjasni.

Osmanović je početkom prošlog mjeseca naveo „da je firmu osnovao sa kolegom u okviru jednog projekta sa fakulteta kako bi se u praksi upoznao sa procedurom osnivanja firme“. Ustvrdio je da firma nema pečat, žiro-račun ni PIB, da nije registrovana kod Poreske uprave već samo upisana u CRPS te da nije poslovala niti bila u pravnom prometu. Istakao je „da je čim je primio poziv od Agencije pokrenuo proceduru likvidacije firme, a da to nije uradio ranije jer je mislio da ona više ne postoji“.

Sekretar se nije odazvao nedjelju dana kasnije na drugi poziv Agencije da se izjasni o novoutvrđenim činjenicama. Kako je sedmicu kasnije utvrdila Agencija, on se u CRPS više ne vodi kao ovlašćeni zastupnik nego samo kao osnivač „Montenegro investment corporation“. Ispravka u CRPS, Osmanoviću ipak nije donijela milost Agencije.

Njemu će zbog kršenja Zakona biti izrečena novčana kazna do 2.000 eura.

Osmanović je u žižu javnosti dospio u septembru 2016. kada su u restoranu “Dodona” u Vladimiru, prilikom dočeka lidera Mila Đukanovića, u danu kada je DPS imao predizbornu promociju, pristalice partije napravile ceh u iznosu od 2.290 eura, a račun je trebalo da bude plaćen iz gradske kase. Račun je bio naslovljen na Opštinu Ulcinj, a parafirali su ga gazda lokala i Osmanović.

U tekstu „Opština Ulcinj plaća DPS gozbu“, koji su “Vijesti” objavile 20. oktobra 2016, tadašnji šef ulcinjskog DPS-a Ljoro Nrekić prvo je kazao da ne zna za bilo kakav račun u nekom restoranu ili kafiću. Kasnije se sjetio i kazao da je bio skup u lokalu ali da je ceh iznosio 229 eura. Prema našim saznanjima, nakon pisanja “Vijesti” o tome, ceh na kraju ipak nije plaćen iz gradske kase. Interesovanje o slučaju pokazalo je i tužilaštvo, ali je sve ostalo na tome.

Osmanović je tada najavljivao demanti, ali se kasnije nije više javljao. Od tada ne komunicira sa “Vijestima”.

Zakon ne dozvoljava da se iz državnog budžeta plaćaju partijski računi, zbog čega je svojevremno i izbila afera „Ramada“

Bonus video: