Nikšićani plivali, Kolašinci bili bez struje

Direktor Direktorata za vanredne situacije kazao “Vijestima” da nevrijeme nije uzrokovalo veće probleme koji bi zahtijevali angažovanje državnog sistema zaštite
4909 pregleda 1 komentar(a)
Mokra Njiva, Foto: Svetlana Mandić
Mokra Njiva, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.11.2019. 07:36h

Snažno nevrijeme koje je Crnu Goru potreslo u noći između nedjelje i ponedjeljka donijelo je Nikšiću najveće poplave u posljednjih desetak godina, Kolašince primoralo da skoro 16 sati provedu bez struje, ali i na zatvaranje nacionalnog parka “Biogradska gora”.

Uprkos tome, direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Mirsad Mulić kazao je “Vijestima” da nevrijeme u noći između nedjelje i ponedjeljka nije uzrokovalo veće probleme, koji bi zahtijevali angažovanje državnog sistema zaštite. Napomenuo je da će kiša padati tokom cijele sedmice i da se obilne padavine, poput onih u nedjelju veče, očekuju ponovo sjutra.

Nevrijeme je u Nikšiću prouzrokovalo veće štete. Uslovilo je izlivanje rijeke Zete pa je došlo do obustave saobraćaja kod Brezovačkog mosta, a voda je prodrla u pojedine kuće i pomoćne objekte u prigradskim naseljima koji gravitiraju uz pomenutu rijeku. Mještanin Radoman Božović kazao je da je u stolarskoj radionici njegovog brata voda prešla dubinu od pola metra.

“Mi smo potpuno odsječeni i kod nas se ne može doći”, kazao je on u telefonskom razgovoru.

Povezani članci

04. Novembar 2019.

FOTO/VIDEO Podgorica nakon obilnih padavina

04. Novembar 2019.

Promjenljivo do potpuno oblačno

I imanje, kao i dobar dio ugostiteljskog objekta Nikole Vukovića na poznatom nikšićkom izletištu Manitovac, je pod vodom.

Manitovac pod vodom
Manitovac pod vodom(Foto: Svetlana Mandić)

“Ovoliki vodostaj nije bio od kada ja pamtim. Sigurno je vodostaj viši za 25-30 centimetara u odnosu na 2010. godinu. Značajno su veće i štete nego što je to bilo prije devet godina. Vidim da ima velikih nanosa šljunka iz korita, kao i dosta smeća. Vidjećemo kada se voda povuče kolika je šteta samo da narednih dana ne bude još gore, jer su najavili obilne padavine”, kazao je Vuković.

Prema riječima komandira nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Veselina Gardaševića, imali su dvadesetak intervencija, a njihove ekipe su stalno na terenu.

“Radilo se o poplavljenim kućama u prigradskim naseljima Brezovik, Glibavac, Miločani, Kočani, Rastovac. Na putu prema Brezoviku je blokiran put, velika je voda, pa smo imali nekoliko intervencija i morali smo da oslobodimo vozila. Bilo je bolesnih osoba koje smo prebacili sa druge strane puta da bi mogli da odu do bolnice. Srećom, voda je počela da se povlači”, kazao je juče Gardašević.

Pozvao je mještane iz najugroženijih područja da ih na vrijeme kontaktiraju, kako bi mogli da im pomognu u pravom trenutku, a ne da čekaju “zadnji momenat”.

Loši vremenski uslovi su prouzrokovali brojne probleme sa električnom energijom u više gradova, uključujući i Podgoricu.

Meteorolog Dušan Pavićević kazao je “Vijestima” da je u Podgorici od 31. oktobra do juče u 13 časova palo čak 295 litara kiše po kvadratnom metru, a prosječna količina padavina za novembar iznosi 238 litara.

“Količina padavina za novembar mjeri se od 31. oktobra u sedam časova. To je velika količina padavina, s obzirom na prognoze narednih dana, mnogi rekordi bi mogli biti oboreni”, pojasnio je on.

Kazao je da novembar u prosjeku ima 14 kišnih dana, a da će naredna tri dana biti obilnih padavina.

“Najkišovitiji novembar u Podgorici je bio onaj iz 1985. godine, tada je palo 639,4 litra vodenog taloga po kvadratnom kilometru. Ne tako davno, odnosno 2010. godine palo je 567 litara”, kazao je Pavićević.

Vodostaj rijeke Morača, kako je istakao, prekjuče je bio osam centimetara, a do juče u 13 časova je porastao za više od devet metara.

“Rekord za vodostaj Morače je 1.226 centimetara. Nivo Skadarskog jezera na Plavnici danas je iznosio 40 centimetara. Zeta u Danilovgradu je porasla za osam metara u posljednjih 36 časova, visina je 880 centimetara, a rekord je 1.295”, kazao je Pavićević. Zbog obilnih padavina na teritoriji Podgorice, od juče se djeci, trudnicama, starijima i stanovništvu sa oslabljenim imunim sistemom glavnog grada, koji se snabdijevaju sa Mareze, preporučuje da prokuvavaju vodu prije upotrebe ili koriste bezbjedne alternative.

Nivo rijeka porastao
Nivo rijeka porastao(Foto: Luka Zeković)

“Rezultati fizičko hemijskih analiza vode sa izvorišta Mareza pokazuju blago povećanu mutnoću.

Shodno preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, iako je mutnoća blago iznad dozvoljenih vrijednosti, preporučujemo da se voda prokuvava”, saopšteno je iz “Vodovoda i kanalizacije”.

Nacionalni park “Biogradska gora” zatvoren je za posjetioce, zbog porušenih stabala koja su usljed jakog vjetra i kiše pala na put do Biogradskog jezera. Kako je juče saopšteno iz Nacionalnih parkova Crne Gore, neka od stabala pala su i na parking prostor, dok je usljed nevremena polomljen i dio mobilijara u tom parku.

Kolašin je skoro 16 sati bio bez struje, nakon što je snažno nevrijeme izazvalo kvar na dalekovodu Mojkovac - Drijenak.

Mada iz opštinskih službi poručuju da na području grada nema većih šteta izazvanih nevremenom, mještani Blatine javljaju da je rijeka Plašnica poplavila nekoliko imanja u tom selu.

Voda je, kako su kazali, oštetila nasipe građene prije nekoliko godina prilikom regulacije te rijeke.

Vodostaj Svinjače i drugih vodotoka ne ugrožava, za sada, imanja i objekte, tvrde u opštinskim službama.

Nikšić: Župski vodotoci opet “pocrvenjeli”

U nikšićkoj Župi je boksitna prašina dospjela u vodotoke koji su i ove godine, kao prošlog novembra, ponovo “pocrvenjeli”. Boksitna prašina obojila je vode potoka Mačak i potoka u Kutima koji se ulivaju u rijeku Gračanicu.

“Inspektor za slatkovodno ribarstvo, Dragoje Međedović, kao i komunalna inspektorka Bojana Janjušević, obišli su rijeku Gračanicu i Liverovićko jezero kako bi utvrdili postojeću situaciju nastalu nakon zamućenja uzrokovanog velikim obimom padavina. Iz rudokopa boksita crveni mulj je pritokom potoka Mačak dospio u rijeku Gračanicu. O trenutnom stanju obaviještena je rudarska i ekološka inspekcija”, kazao je Vlajko Simović, sekretar Sportsko-ribolovnog kluba Nikšić.

U vrtić se moglo samo kolima

Zbog obilnih padavina, mnoge ulice u prigradskim naseljima u Podgorici bile su pod vodom.

Tako je bilo na Zlatici, Murtovini, u Maslinama, Gornjoj i Donjoj Gorici.

Čitaoci “Vijesti” juče se se požalili da nijesu mogli da djecu uvedu u vrtić u Maslinama, jer je parking ispred te ustanove bio pod vodom.

Parking ispred vrtića u Maslinama
Parking ispred vrtića u Maslinama(Foto: Luka Zeković)

“Bio sam primoran da autom uđem u dvorište vrtića, da budem bahat, kako bi dijete moglo da uđe u vrtić”, kazao je sugrađanin.

Sa zgrade Pošte Crne Gore u centru grada juče je otpao mermerni blok na trotoar. Iz Pošte je “Vijestima” rečeno da “na sreću, povrijeđenih nije bilo”.

Bonus video: