Šehović: Spremamo povećanje zarada, nove škole i vrtiće

Šehović je u Skupštini rekao da je Vlada uložila 3,5 miliona u kupovinu zemljiša u City kvartu za gradnju škole, vrtića i Doma zdravlja
1870 pregleda 4 komentar(a)
Šehović u Skupštini, Foto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore
Šehović u Skupštini, Foto: Screenshot/YouTube/Skuština Crne Gore

Ministar prosvjete Damir Šehović najavio je da će u narednom periodu u gradnju i rekonstrukciju vrtića i škola u Crnoj Gori biti uloženo nešto manje od 60 miliona, a da će dio radova po tom osnovu početi već naredne godine.

“Na prošloj sjednici Vlada je usvojila informaciju, ministar finansija će sjutra prisustvovati potpisivanju ugovora sa Evropskom investicionom bankom težak preko 40 miliona eura zahvaljujući kojem ćemo moći da realizujemo desetine novih projekata u Crnoj Gori, “ rekao je Šehović na sjednici Skupštine.

To je odgovor na poslaničko pitanje njegovog partijskog kolege iz Socijaldemokrata Crne Gore Borisa Mugoše o ulaganju u infrastrukturu u prosvjeti.

Ministar je kazao da će od tog kredita EIB-a u Podgorici biti izgrađena nova zgrada Gimnazije za šta je planiramo 6 miliona, nova škola na Zabjelu - 5 miliona, na Karabuškom polju - 2 miliona, u City kvartu.

Takođe od kredita će biti uloženo u rekonstrukciju vrtića u Zabjelu i Momišićima. Sa bankom za razvoj Savjeta Evrope, naveo je ministar, dogovoren je kredit od 17 miliona eura za obrazovni sistem koji će brzo biti potpisan.

Od tih para gradiće se vrtić u City kvartu, na Zlatici, Tuškom putu, još jedan vrtić na Starom Aerodrom. Ta četiri predškolska objekta koštaće, kazao je, oko 12 miliona eura.

Šehović je naveo da je za tri godine mandata Vlade “doveden do kraja novi vrtić u Zagoriču, gdje je uloženo 1, 2 miliona eura, vrtić na Starom aerodroumu - uloženo 2, 7 miliona eura, u Tuzima - 1,7 miliona eura.

Pohvalio se gradnjom Srednje mješovite škole u Golubovcima gdje je uloženo 4, 5 miliona eura, u rekontrukciju Gimnazije...

Šehović je u Skupštini rekao da je Vlada uložila 3,5 miliona u kupovinu zemljiša u City kvartu za gradnju škole, vrtića i Doma zdravlja.

Podsjetio je da će se graditi nova škola u Tološima, takođe i vrtić u bloku 6 za koji se očekuje raspisivanje tendera vrlo brzo a gradnja počnme već ove godine.

Ministar je pohvalio Vladu što će od januara naredne godine povećati zarade prosvjetarima za devet odsto, a od 2021. još tri odsto i da za to treba da se obezbjedi samo formalna saglasnost. “Ovo je najveće povjećanje zarada u prosvjeti od 2007, godine, kazao je Šehović u odgovoru na poslanička pitanja u Skupštini.

Bonus video: