Više od pola zatvorenika ima do 30 godina

NVO “Prima” organizovala panel o mobilnosti mladih, predstavljeno i istraživanje
1220 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg panela, Foto: Damira Kalač
Sa jučerašnjeg panela, Foto: Damira Kalač

Mladi u Crnoj Gori često su samo dekor i ne učestvuju u donošenju odluka. Razlog za to je dijelom njihova pasivnost, ali i to što mladi nemaju dovoljno informacija o mogućnostima i programima koji bi doprinijeli njihovom osnaživanju.

To je, pored ostalog, poruka sa panela “Mobilnost mladih u Crnoj Gori”, koji je juče u Podgorici organizovala nevladina organizacija “Prima”.

Kako povećati učešće mladih u donošenju važnih odluka u društvu, tema je i regionalnog projekta “Mreža omladinskih fondova zapadnog Balkana i Turske”, koji se tokom četiri godine sprovodi u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Turskoj.

Koordinatorka projekta u Crnoj Gori Aleksandra Gligorović predstavila je juče na panelu dio tog istraživanja i indeksa učešća mladih ljudi. Pored ostalog, kazala je da je uprkos sprovedenim mjerama, u posljedne tri, četiri godine procenat samozaposlenih mladih u Crnoj Gori manji, te da je porastao broj mladih poslanika u Skupštini. Istraživanje je pokazalo i da je, u odnosu na druge države u mreži, u Crnoj Gori najveći broj mladih koji su odustali od srednjeg obrazovanja i da je, u odnosu na prethodne dvije godine, u 2018. povećan procenat mladih u zatvorima. Tako je, prema istraživanju, u odnosu na ukupan broj zatvorenika, u crnogorskim zatvorima 52,2 odsto mladih. Taj procenat je u 2017. i godinu ranije iznosio 30,2 i 33,2 odsto.

Na panelu su predstavljeni i različiti programi Evropske unije, koji mladima omogućavaju da neko vrijeme žive u inostranstvu, volontiraju, rade, obrazuju se...

Bonus video: