Potpisan ugovor sa EIB-om: "Pokrenut najveći investicioni ciklus u obrazovanju"

Kako navode u saopštenju, ukupna vrijednost projekta je 40 miliona eura, a ostatak se obezbjeđuje iz sopstvenih sredstava
1815 pregleda 3 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Vlada Crne Gore
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.11.2019. 12:40h

Ministar finansija Darko Radunović danas je, u prisustvu ministra prosvjete Damira Šehovića, potpisao ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) kojom se obezbjeđuje 18 miliona eura za „Program unaprjeđenja crnogorskog obrazovanja“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako navode u saopštenju, ukupna vrijednost projekta je 40 miliona eura, a ostatak se obezbjeđuje iz sopstvenih sredstava. Ugovor je ispred EIB-a potpisao šef odjeljenja EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini, a pristutnima se obratio i šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Špic.

Kako objašnjavaju u saopštenju, ovim potpisivanjem Vlada Crne Gore i zvanično je ušla u jedan od najvećih investicionih ciklusa u prosvjeti, u okviru koga je planirano 11 projekata izgradnje, rekonstrukcije i opremanja škola, nakon koga će biti otvoreno oko 3 500 novih mjesta za djecu u obrazovnim ustanovama Crne Gore. Planirano je da pomenutih 40 miliona bude utrošeno odnosno stavljeno u funkciju do kraja 2023. godine, do kada je predviđeno trajanje Projekta.

Ministar Radunović kazao je da je namjena ovog kredita je unapređenje crnogorskog obrazovanja.

"Projekat za koji smo danas potpisali ugovor u iznosu od 18 miliona eura zove se „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja“. Moram se zahvaliti Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj Uniji za podršku svim našim projektima, a ovaj je od posebne važnosti upravo zato što se odnosi na prosvjetu. Vjerujem da ćemo upješnu saradnju nastaviti i u budućnosti“, kazao je on, a saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Ovo je na neki način istorijski momenat za obrazovanje u Crnoj Gori. Ovih 11 projekata podrazumijevaju izgradnju 4 nove škole, rekonstrukciju i nadogradnju 3 vrtića, zatim projekat adaptacije 10-ak srednjih škola širom Crne Gore, ali i projekat opremanja škola informatičkom opremom, projekat opremanja kabineta stručnih škola, te projekat opremanja većine škola mobilijarom. Završetkom svih ovih projekata kapaciteti u obrazovnim ustanovama će biti povećani za preko 3500 mjesta. Cijenim da je ovo mudar i odgovoran potez, koji dovoljno govori o opredijeljenosti ove Vlade da obrazovanje bude prioritet za ulaganja. Ali je i u ekonomskom smislu opravdan budući da smo svjesni da je ulaganje u znanje najznačajnija i najprofitabilnija investicija u svakoj zemlji, pa i u našoj", kazao je ministar Šehović, navodi se u saopoštenju.

Mateo Rivelini naglasio je da Evropska investiciona banka daje finansijsku podršku zahvaljujući garanciji Evropske Unije. "Projektom povodom koga smo danas ovdje obezbjeđuju se povoljniji uslovi u obrazovanju. Ovaj sporazum je još jedan dokaz da je Vlada Crne Gore spremna da ulaže u obrazovanje i ekonomski razvoj, te da stvori uslove za obrazovanje svih. Takođe, ovo je prvi put da mi na ovaj način ulažemo u obrazovni sektor u Crnoj Gori", saopštio je on, prenosi se u saopštenju.

Kako dalje saopštavaju, Herman Špic osvrnuo se takođe na važnost činjenice da se Ugovor odnosi na prosvjetu, rekavši: da vjeruje da će zajednički napori i udružena sredstva doprinijeti kvalitetu obrazovanja Crne Gore.

"Edukacija pomaže obezbjeđuje unapređenje znanja i vještina pojedinca, a time i države, a što dovodi do boljih radnih mjesta i kvalitetnijeg života, te prosperiteta i socijalne inkluzije. Obrazovanje je dio lanca koji ne može biti prekinut, i tu mislim na: diplomce, tržište rada, inovacije i preduzetništvo. Današnji zajam odlično nadopunjava podršku koju je EU već obezbijedila u okviru zajedničkog programa Unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu“, kazao je on.

Između ostalog, u saopštenju se navodi da je projektom sa EIB-om planirana je izgradnja nove Gimnazije u Podgorici vrijedne preko 6 miliona eura. Drugi, nista manje važan projekat, svakako je izgradnja nove osnovne škole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura. I najavljivana izgradnja novog objekta osnovne škole u naselju City kvart je nešto na šta se čeka već neko vrijeme, a projektovana vrijednost investicije je preko 5 miliona eura.

Takođe, nova škola u naselju Karabuško polje je dio pomenutog projekta. Pored izgradnje pomenutih škola, kroz ovaj projekat planirana je rekonstrukcija i nadogradnja 3 vrtića i to dva u Glavnom gradu i jednog u Kotoru. Dodatno, planiran je projekat rekonstrukcija srednjih škola, ali i brojna opremanja informatičkom opremom, te opremom potrebnom srednjim stručnim školama za prakičnu nastavu, ali i opremanje svih škola mobilijarom, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako je broj javnih ustanova u obrazovanju preko 250, a u okviru tih ustanova funkcioniše preko 500 objekata, te uzevši u obzir činjenicu da je trenutno u sistemu prosvjete preko 100 000 djece, projekat izgradnje i opremanja škola je utoliko značajniji. Ročnost danas potpisanog ugovora je 25 godina, a grejs period 5 godina, zaključuje se u saopšteju Ministarstva finansija.

Bonus video: