Kruzer "Celebrity Constellation" sidrom zakačio i oštetio dio podvodnih instalacija između Prčanja i Dobrote?

U toku je istraga nadležnih organa i pomorskih vlasti
26996 pregleda 9 komentar(a)
Elektrosnki prikaz kretanja Celebrity Constellationa, Foto: Printscreen
Elektrosnki prikaz kretanja Celebrity Constellationa, Foto: Printscreen
Ažurirano: 06.11.2019. 14:40h

Jak južni i jugoistočni vjetar koji je na udare dostizao i brzinu od preko 60 čvorova, onemogućio je kruzeru “Celebrity Constellation” američke kompanije Celebrity Cruises koji je ujutro uplovio u zaliv i usidrio se na tzv.poziciji 2 ispod Dobrote, da kako je to bilo predviđeno, tenderima iskrca svoje putnike i preveze ih do operativne obale Luke Kotor.

Snažni udari vjetra prouzrokovali su tzv. oranje sidra koje je 294 metra dugi “Celebrity Constellation” kraće vrijeme nekontrolisano vukao po dnu mora za sobom. Prema nezvaničnim informacijama, pritom je brod sidrom navodno zakačio i oštetio dio podvodnih instalacija u ovom dijelu zaliva – podmorski vodovod između Prčanja i Dobrote, zbog čega je, na prijavu koju je podnijelo preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Kotor, u toku istraga nadležnih organa i pomorskih vlasti.

Posada velikog kruzera od 90.940 bruto-tona uz pomoć pilota kompanije Boka Pilot & Tug Services iz Bijele, vožnjom krmom, uspjela je da brod dovede do akvatorijuma pred Oravcem gdje se “Celebrity Constellation” okrenuo, te potom kroz tjesnac Verige, normalno napustio Kotorski zaliv.

Brod se nešto kasnije usidrio pred Zelenikom, ali se sa njega putnici nisu iskrcavali, već je ovdje obavljena samo ranije planirana izmjena jednog broja članova posade, prije nego što će “Celebrity Constellation” dalje prema raspredu svog krstarenja, nastaviti za Zadar u Hrvatskoj.

Nevrijeme je izazvalo probleme u odvijanju pomorskog saobraćaja pa je kruzer “MSC Opera” koji je ujutro trebao da uplovi u Kotor, zbog nepovoljnih meteo uslova odustao od ulaska u Boku.

U Tivtu nije bilo nikakvih posljedica od nevremena i velikih padavina.

Iako je u jutarnjim satima duvao pojačan južni vjetar i bila prisutna niska oblačnost, meteoroški minimumu za zatvaranje ovdašnjeg aerodroma nisu dostignuti i tivatska vazdušna luka je normalno radila i primala avione na redovnim linijama.

Bonus video: