Ombudsman: Voditi računa o ugledu i moralnom integritetu žena

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda podsjeća javnost da su u nekoliko navrata skrenuli pažnju na status žena u crnogorskim medijima i društvu u cjelini
57 pregleda 0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2018. 14:05h

Crnogorski ombudsman Šućko Baković apelovao je na sve aktere društvenog života da prilikom iznošenja mišljenja i stavova vode računa o dostojanstvu ličnosti, izbjegavaju neprimjerene sadržaje i informacije čiji je cilj narušavanje ugleda i moralnog integriteta žena.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda podsjeća javnost da su u nekoliko navrata skrenuli pažnju na status žena u crnogorskim medijima i društvu u cjelini.

Kako se navodi, pri tome je jasno naglašena potreba eliminisanja svakog oblika diskriminacije, netolerancije i uvreda prema ženama, bez obzira na njihov status i angažovanje u društvu.

„Posljednje medijsko izvještavanje o sadržaju privatnih bilješki u kojem se navode neprimjereni, uvredljivi sadržaji i pozivi usmjereni na povredu dostojanstva žene, uz to i poslanice Skupštine Crne Gore, klasičan su primjer u kojem je nužno preispitati - ne samo takav stav i odnos prema ženama u Crnoj Gori, već i potrebu prenošenja takvog stava javnosti“, kaže se u reagovanju.

Neprihvatljivo je, kako se ocjenjuje, izražavanje i plasiranje informacija koje vodi moralnoj i drugoj diskreditaciji žena, bez obzira na bilo koje njeno drugo lično svojstvo i zaslužuje osudu.

„Zaštitnik poziva medije da svoje izvještavanje prilagode javnom i profesionalnom interesu (uključujući i prenošenje informacija iz drugih izvora) i ne šire uvredljiv govor, govor mržnje i druge izjave kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo“, kaže se u reagovanju.

Bonus video: