MORAČA PORASLA NA DESET METARA

Nevrijeme u Crnoj Gori: Najgore prošli Nikšić, Kolašin, Herceg Novi...

Meteorolozi za danas najavili manje padavina
13970 pregleda 10 komentar(a)
Voda u Nikšiću prodrla u kuće, njive poplavljene, Foto: Vladimir Stijepović
Voda u Nikšiću prodrla u kuće, njive poplavljene, Foto: Vladimir Stijepović

Snažno nevrijeme sa obilnim padavinama pogodilo je juče Crnu Goru, a najteža situacija bila je u Nikšiću, Kolašinu i Herceg Novom, gdje je vodena stihija podrla u kuće i preplavila saobraćajnice.

Nove padavine pogoršale su ionako tešku situaciju u prigradskim naseljima nikšićke opštine. Voda je prodrla u pojedine kuće i pomoćne objekte, put kroz Mokru Njivu je zatvoren, a voda je poplavila i lokalni put koji vodi do naselja Glibavac. Najkritičnija situacija bila je u Broćancu i Crnodolu, a kritično je i u Mokroj Njivi, Glibavcu, Brezoviku, Rastovcu, Miločanima, Gornjem Polju, Šipačnom, kao i u gornjem dijelu Kuta, u Župi.

Voda je napravila štetu i u mjestu Srni Do, ispod planine Pusti Lisac, a materijalna šteta porodica Stevović, Delibašić i Vuković je velika.

“Prvi sprat kuće je pod vodom koja neprestano raste, a sa rođacima pokušavam da iznesem stvari i sa drugog sprata kuće jer će voda prodrijeti svakog trenutka. Prvi spratovi kuća mojih stričeva, koji tu ne žive, su poplavljeni i velika je šteta. Pomoćni objekti Vojina Nikolića su poplavili, a vjerovatno će uskoro i kuća”, kazao je Darko Nikolić iz Broćanca.

Rekao je da ne namjerava da u tom selu dočeka noć, već da će se, u društvu majke, čamcem prebaciti u Nikšić. Broćanac je bezvodan kraj i poplava u tom selu je iznenađenje kako za mještane toga kraja, tako i za sve Nikšićane. U pojedinim dolovima voda je dostigla nivo i od deset metara.

I u kuću Dušana Markovića, u Crnodolu, prodrlo je preko pola metra vode.

„Bilo je kiša, ali se nikada nije desilo da se voda primakne kući. U dolini pored kuće ima šest metara vode, a iza kuće tri metra. Pola stvari iz kuće, koja je završena 2011.godine, uspjeli smo da podignemo. Dio je uništen. U kuću izbija i kanalizacija, a voda je odnijela sva iscijepana drva i još neke stvari što su bile ispred“, kazao je Dušan koji živi sa majkom i sestrom.

Njih dvije su se prije dva dana smjestile kod rođaka, a Dušan je čekao vatrogasce da evakuišu stoku.

„I komšiji Đoku Damjanoviću voda je ušla u kuću, vratila mu je kanalizaciju, a kritična situacija je i kod moje braće od stričeva”, kazao je Marković.

Ogromna šteta: Dušan Marković ispred kuće
Ogromna šteta: Dušan Marković ispred kuće(Foto: Svetlana Mandić)

Prema riječima komandira Službe zaštite i spasavanja Veselina Gardaševića, juče tokom dana imali su oko 70 poziva.

“Najkritičnija situacija je u Broćancu gdje su ugrožene dvije kuće Nikolića i dva pomoćna objekta. Ako kiša nastavi da pada biće ugrožene i ostale kuće u tom kraju. U Crnodolu je ugrožena kuća Markovića. I u Mokroj Njivi je voda prodrla u pojedine podrumske prostorije, ali i u kuće. Teška situacija je i u Glibavcu, Brezoviku, Rastovcu, Miločanima, Gornjem Polju”, kazao je Gardašević. Prema njegovim riječima, tri ekipe su stalno na terenu, a povećali su i broj zaposlenih u smjeni kako bi mogli da što brže reaguju. “Imamo jedan gumeni čamac, a od Direktorata za vanredne situacije smo dobili još jedan i čovjeka koji će biti sa nama da nam pomogne ukoliko Nikoliće ili nekog drugog budemo morali da evakuišemo. Put kroz Mokru Njivu je zatvoren, ali uvijek neko pokuša da prođe, pa se zaglavi, tako da smo intervenisali više puta”, kazao je Gardašević.

Ekipe nikšićke Službe zaštite i spasavanja, ipak su morale kasnije da reaguju - čamcem su evakuisali osam članova porodica Nikolić i Vujović iz sela Broćanac.

Škola u Miločanima, područno odjeljenje Osnovne škole “Ivan Vušović”, dva dana ne radi jer je voda prodrla u prostorije. U selu Kuta, u Župi, podzemne vode iz rudokopa iz Kutskog brda, poplavile su dio imanja porodica Tomić i Laketić, dok je “crvena” voda prodrla u kuću i pomoćne objekte Radoja Laketića. “Voda je poplavila podrum, sušaru, garažu, štalu, ušla je i u kuću. Imanje je nagrđeno. Dešavalo se i prije dvije godine da poplavi, ali u mnogo manjoj količini. Nikada u kuću nije prodrla“, kazao je Laketić.

Prema riječima Miodraga Tomića imali su sreću da je voda krenula preko imanja, u suprotnom bi im odnijela kuće. „Voda iz jame iz Boksita, iz Đurakovog dola, je od ovolike kiše krenula preko naših imanja. Imanja su uništena i ona nijesu više za upotrebu”, kazao je Tomić. On je istakao da su posljedice od boksitne vode velike i nada se da će šteta biti sanirana. Mještanima sela Srni do, kako su naveli, nejasno je kako je na planini nastalo jezero. Ni najstariji mještani ne pamte da se ikada u tom području desila i najmanja poplava.

Obilne padavine otežale su saobraćaj i u užem gradskom jezgru jer atmosferska kanalizacija ne može da primi velike količine vode. Voda je i dalje zamućena, pa se preporučuje njeno prokuvavanje. Zbog izlivanja rijeke Zete saobraćaj je bio ponovo prekinut od Dukla preko Brezovačkog mosta.

U Herceg Novom u kratkom periodu palo je 90 litara kiše po kvadratu. Kritično je bilo oko kružnog toka u Meljinama gdje se izlio potok Nemila koji je nabujao i ugrožavao magistralni put pa se saobraćaj par sati odvijao preko Savine. U prekidu je kratko bio i redovni gradski prevoz na relaciji Herceg Novi - Kamenari. Voda se nakon deset sati povukla sa saobraćajnica nakon čega je i saobraćaj normalizovan. Došlo je do plavljenja prizemnih prostorija kuća i poslovnih objekata, a magistralni put je na mnogim mjestima izložen bujičnim vodama. Komandir Službe zaštite i spasavanja Zlatko Ćirović apelovao je da se bez nužde vozilima ne ide prema kružnom toku u Meljinama.

Prema riječima načelnice Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marije Bošković, kol centru je stiglo na desetine prijava.

“Uglavnom je riječ o plavljenju ugostiteljskih i stambenih objekata”.

Prema podacima Meteroroške stanice u Igalu, od sedam do devet časova, u tom dijelu Opštine palo je 50 litara kiše po kvadratu.

U prekidu je bio i saobraćaj na putevima Podgorica- Kolašin, Kolašin- Mojkovac i Mojkovac- Đurđevića Tara. Saobraćaj na putu Podgorica - Kolašin obustavljen je u mjestu Lugovi zbog velike količine vode, a na putu Kolašin - Mojkovac u Sjerogoštu zbog velike količine mulja na putu. Zbog većeg odrona na putu Mojkovac - Đurđevića Tara, saobraćaj je obustavljen za sve kategorije vozila. Iz AMSCG sinoć je saopšteno i da je do daljeg obustavljen saobraćaj na putu Podgorica - Kolašin, kod tunela 7,8 i 9 zbog vodenih bujica, kao i saobraćaj na putu preko Mateševa za Podgoricu.

Na magistrali od Kolašina prema Podgorici, zbog nekoliko odrona saobraćalo se otežano ili dolazilo do zastoja.

Nevrijeme je izazvalo probleme i u odvijanju pomorskog saobraćaja, pa je kruzer “MSC Opera” koji je ujutro trebalo da uplovi u Kotor, odustao od ulaska u Boku. Jak južni i jugoistočni vjetar koji je na udare dostizao i brzinu od preko 60 čvorova, onemogućio je kruzeru “Celebrity Constellation” američke kompanije Celebrity Cruises koji je ujutro uplovio u zaliv i usidrio se na tzv.poziciji 2 ispod Dobrote, da kako je to bilo predviđeno, tenderima iskrca svoje putnike i preveze ih do operativne obale Luke Kotor. Snažni udari vjetra prouzrokovali su tzv. oranje sidra koje je 294 metra dugi “Celebrity Constellation” kraće vrijeme nekontrolisano vukao po dnu mora za sobom. Prema nezvaničnim informacijama, pritom je brod sidrom navodno zakačio i oštetio dio podvodnih instalacija u ovom dijelu zaliva - podmorski vodovod između Prčanja i Dobrote, zbog čega je, na prijavu koju je podnijelo preduzeće “Vodovod i kanalizacija” Kotor, u toku istraga nadležnih organa i pomorskih vlasti.

Kolašin traži pomoć od Direktorata za vanredne situacije

Poplavljen i magistralni put u Kolašinu
Poplavljen i magistralni put u Kolašinu(Foto: Dragana Šćepanović)

Voda koja se izlila iz korita rijeka i potoka ugrožavala je objekte i zemljište u nekoliko kolašinskih sela i prigradskih naselja. Kako je, nakon sastanka Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje kazao predsjednik Opštine Milosav Bulatović, u saniranju posljedica nevremena učestvovala je, osim Komunalnog, i mehanizacija kolašinskih, ali i preduzeća koji izvode radove na državnim projektima i pripadnici Vojske i policije.

„Ugroženi su objekti u naseljima Gornji i Donji Pažanj, Mekića Polje, kao i objekti i imanja u Blatini, Bistrici, Sjerogoštu I Lugovima. Probleme je stvorilo izlijevanje rijeka Plašnice, Pčinje, u Sjerogoštu Tare, a u naseljima nabujali potoci“, rekao je Bulatović “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, Kolašinska rijeka nije se izlila iz korita, a vatrogasci su intervenisali na nekoliko lokacija, gdje je voda prodrla u podrume kuća ili turističko-ugostiteljskih objekata. Bulatović je rekao da su opštinskim službama i preduzećima pomagali gotovo svi vlasnici mehanizacije u Kolašinu, a da će njihova podrška biti neophodna i dalje.

Članovi tima za zaštitu i spasavanje obišli su sve ugrožene lokacije. Nakon toga Bulatović se obratio za pomoć i Direktoratu za vanredne situacije.

U kolašinskoj Opštini kažu da su za sada putevi ka selima prohodni, ali se zbog odrona i vode na putu njima otežano saobraća.

Rijeka Plašnica, kako javljaju mještani, ugrožava imanja, mostove, stambene i pomoćne objekte u nekoliko kolašinskih sela. Oba mosta kod stare Ciglane su proplavljena. Ugroženo je nekoliko imanja u Lipovskoj Bistrici, kao i objekti domaćinstva Dragovića. “Voda je odnijela viđe od dvije trećine nasipa u blatinskom dijelu. Ukoliko padavine nastave ovim intenzitetom i ostatak brane će biti uništen. Voda će, u tom slučaju, preplaviti nekoliko imanja. Situacija bi bila još gora da jesenas nijesmo očistili korito Plašnice i tako spriječili nagomilavanje otpada u koritu”, kažu mještani Blatine.

Komandir Službe zaštite Kolašina Željko Darmanović kazao je da imaju veliki broj zahtjeva građana za pomoć, sa gradskog i prigradskog područja.

Darmanović je naveo da nemaju dovoljno ljudstva i da Krizni štab stalno zasijeda.

Morača porasla na deset metara, blizu rekorda

Vodostaj Morače u Podgorici za samo 12 sati porastao je tri i po metra, i prema podacima od 13 sati iznosio je gotovo deset metara. Meteorolog Dušan Pavićević, rekao je da je vodostaj najveće podgoričke rijeke oko dva metra i 30 centimetara ispod rekordnih 12,26 metara. “Zbog crvenog meteo alarma ekipe gradskih službi i preduzeća u Podgorici dežurale su 24 časa i nastaviće sve dok ne dođe stabilizacije vremenskih uslova”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Meteorolozi su za danas najavili manje padavina.

Bojana prijeti Skadarskom jezeru

Iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a saopšteno je da situacija na ugroženim područjima zahtijeva višednevni neprestani rad pripadnika službi zaštite i spašavanja, komunalnih i drugih službi u jedinicama lokalne samouprave.

“Shodno stalnoj komunikaciji sa kolegama iz Republike Albanije, te najavama da će u narednih 48 sati na području Albanije, čije vode gravitiraju u slivu rijeke Bojane doći do velikih kišnih padavina, potencijalno je moguće usložnjavanje situacije u dijelu priobalja Skadarskog jezera i rijeke Bojane. Direktorat za vanredne situacije MUP-a apeluje još jednom na građane da usklade svoje aktivnosti sa meteorološkom situacijom, kao i da se pridržavaju uputstava koje dobijaju od nadležnih državnih i opštinskih organa”, piše u saopštenju.

Preporučujemo za Vas