Škole nijesu gradska stvar, pa su ih izostavili iz plana

Ministri se zadužili 40 miliona, a Vuković tvrdi da nije propust što školskih objekata nema u streteškom dokumentu o razvoju Podgorice
1493 pregleda 4 komentar(a)
Nastupamo kao partner, imamo naš dio posla (Vuković), Foto: Borispejovic@gmail.com
Nastupamo kao partner, imamo naš dio posla (Vuković), Foto: Borispejovic@gmail.com

Uprkos tome što se država zadužuje kod Evropske investicione banke da bi izgradila četiri nove škole na teritoriji glavnog grada, ti objekti namjerno su izostavljeni iz Strateškog plana razvoja Podgorice do 2024. godine.

To je novinarima juče kazao gradonačelnik Ivan Vuković, odgovorivši da nije u pitanju propust, već su u Glavnom gradu odlučili da izostave iz plana sve ono što nije “direktno u domenu njihovih nadležnosti”.

Nekoliko sati nakon što je dao ovakvu izjavu, stiglo je zajedničko saopštenje Glavnog grada i Ministarstva u kojem tvrde da će se ovi objekti “svakako naći u planskim dokumentima”.

“Nije u pitanju nikakav propust. Jednostavno smo odlučili da izostavimo iz plana ono što nije direktno u domenu naših nadležnosti... To što objekata nema u planu ne znači da oni neće biti rađeni, već upravo suprotno”, kazao je prije toga Vuković. On je ocijenio da su izgradnja škola, vrtića i bolnica stvari kojima se bavi država, a Glavni grad nastupa kao partner kroz ustupanje zemljišta, oslobađanja investitora plaćanja komunalne naknade... “To ćemo činiti u narednom periodu. Vrlo pomno pratimo ono što su aktivnosti Ministarstva prosvjete i pripremamo teren za realizaciju svih ovih investicija o kojima ministar govori - od vrtića na Zlatici, do škole u Tološima. Mi već radimo infrastrukturu prema budućoj školi u Siti kvartu”, kazao je Vuković.

To je, tvrdi “njihov dio posla”, a “nosioci tih projekata su državni organi i samim tim mi nismo našli za shodno da ih pomenemo u našem strateškom planu”.

Ministar finansija Darko Radunović juče je u prisustvu ministra prosvjete Damira Šehovića potpisao ugovor sa Evropskom investiocionom bankom, kojim se obezbjeđuje 18 miliona eura za “Program unapređenja crnogorskog obrazovanja”. Ukupna vrijednost tog projekta je 40 miliona, a planirano je 11 investicija - izgradnja četiri nove škole, rekonstrukcija i nadgradnja tri vrtića, projekat adaptacije desetak srednjih škola, ali i projekat opremanja obrazovnih ustanova informatičkom opremom, mobilijarom...

Projektom sa Evropskom investicionom bankom planirana je izgradnja i četiri nova objekta u Podgorici, kojih nema u planu. To su nova zgrada gimnazije, vrijedna preko šest miliona, izgradnja nove osnovne škole na Zabjelu što bi trebalo da košta oko 5,5 miliona eura i pola miliona manje vrijedna izgradnja osnovne škole u Siti kvartu. U okviru projekta predviđena je i nova škola u naselju Karabuško polje...

“Vijesti” su juče objavile da pojedinih projekata, kao što je izgradnja gradske bolnice i novog groblja u Donjim Kokotima, kao i rekonstrukcije puta od Rogama do Spuža nema u planu. Gradski zvaničnici kazali su da gradske bolnice nema u planu jer im niko nije dostavio dokumentaciju, dok se od druga dva projekta odustalo zbog neriješenih imovinsko - pravnih odnosa. Pojedini opozicioni odbornici ocijenili su da se ne može govoriti o Strateškom planu jer se pominje rekonstrukcija 33 saobraćajnice, ali i zbog toga što nema novih škola i vrtića koje najavljuje Vlada.

Neće kršiti zakon da bi cijene vode bile niže

Vuković je juče kazao da je broj zaposlenih u Vodovodu smanjen za 20 i da će se taj trend nastaviti, što je bio i njegov zahtjev prema menadžmentu tog gradskog preduzeća.

On je, odgovarajući na pitanje da li će cijene vode u Podgorici biti smanjene, kazao da nije spreman da krši zakone kako bi ubirao jeftine političke poene.

“To što je zakon takav nije stvar moje volje, već rezultat odluke nadležnih. Mi smo zahtijevali i uspjeli da prolongiramo primjenu jednog dijela odredbi za izjednačavanje tarifa znajući da će to predstavljati jednu nepovoljnu okolnost u kontekstu priče o standardu naših sugrađana”.

Objekti će ipak biti u planskim dokumentima?

Iz Građanskog pokreta URA juče su ocijenili da očigledno nema saradnje oko strateških dokumenata i planova između Ministarstva prosvjete i Glavnog grada.

Poručili su da Glavni grad i Ministarstvo rade jedino na zajedničkim saopštenjima, ali ne i planskim dokumentima.

U zajedničkom saopštenju Ministarstva i Glavnog grada piše da je njihov zajednički rad “najbolji odgovor na politikantska saopštenja”. “Ovog puta nećemo se upuštati u jalove politikantske debate, već ćemo umjesto toga pustiti da građani daju svoj sud o našem zajedničkom radu za sve planirane obrazovne projekte koji se odnose na Glavni grad, a koji će svakako naći svoje mjesto u odgovarajućim planskim i strateškim dokumentima”.

Bonus video: