Ministarstvo odbrane: Srednjoškolci i Vojska Crne Gore još jednom pokazali da zajedničkim snagama čine pobjednički tim

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, posjetioci su imali priliku da pogledaju pretres dionice puta, taktičko tehničke podatke i vrste pregleda vazduhoplova, odjeljenje HBRN na zadacima kontrole i dekontaminacije, robotiku i telekomunikacije, zbrinjavanje povrijeđenih nakon terorističkog napada
1269 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg sajma, Foto: Vlada Crne Gore
Sa današnjeg sajma, Foto: Vlada Crne Gore

Danas je na vojnom aerodromu „Knjaz Danilo“ u Golubovcima, održan sajam Vojska Crne Gore i mladi u okviru kojeg su prezentovane aktivnosti koje su podgorički srednjoškolci proteklih dana uvježbavali sa Vojskom, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako navode u saopšteju, učenici Građevinske škole „Inž. Marko Radević“, Srednje mašinske škole „Ivan Uskoković“, Srednje hemijske škole „Spasoje Raspopović“, Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“, Stručne medicinske škole i Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ su zajedno sa vojnim licima radili na oblastima za koje se trenutno obrazuju, a sve su prikazali u radnim tačkama koje su prikazane na samom događaju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, posjetioci su imali priliku da pogledaju pretres dionice puta, taktičko tehničke podatke i vrste pregleda vazduhoplova, odjeljenje HBRN na zadacima kontrole i dekontaminacije, robotiku i telekomunikacije, zbrinjavanje povrijeđenih nakon terorističkog napada.

"Pored navedenog, posjetioci su imali priliku i da čuju marševske akorde koje su učenici muzičke škole pripremili sa Vojnim orkestrom Počasne garde", navodi se u saopštenju.

Generalni direktor direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane, Mihailo Volkov, se na ceremoniji otvaranja događaja obratio prisutnima i istakao da je najvažniji cilj današnje i sličnih aktivnosti, da se vojni poziv približi mladim ljudima, te da kroz ovakvu vrstu saradnje neki od njih prepoznaju svoje buduće zanimanje u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, navodi se u saopštenju.

"Volkov je podsjetio na brojne mogućnosti, kao što su zapošljavanje, školovanje, stipendiranje i usavršavanje, koje se omladini nude u VCG i Ministarstvu odbrane", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

„Volio bih da vas koji ste danas ovdje, vidim da polažu zakletvu i staju u redove Vojske Crne Gore.” naglasio je Volkov.

Kako se navodi u saoptenju, prisutnima se obratio i generalni direktor Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Ministarstva prosvjete, Veljko Tomić, koji je izrazio zadovoljstvo što dva ministarstva već dvije godine uzastopno sarađuju u programu prakse srednjoškolaca i podsjeto na brojne druge projekte koji se uspješno realizuju, kao što je Ljetnji vojni kamp.

"Želimo da pokažemo da se u našim srednjim stručnim školama nalazi kvalitetan nastavni kadar, izvanredni mladi ljudi sa razvijenim vještinama, koji imaju mnogo toga da pokažu a nadam se da će današnja prezentacija biti podsticaj i za druge srednje škole koje do sada nisu učestvovale, da se u narednom periodu pridruže saradnji sa Vojskom Crne Gore," istakao je Tomić.

Sajmu su prisustvovali direktori škola, kao učenici šest srednjih škola, koji su se, pored svega navedenog, informisali o ulozi i značaju Vojske Crne Gore, zaključuje se u sopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: