Podgorički Dom zdravlja traži deset specijalista porodične medicine

Miranović je kazala da pacijent u domovima zdravlja treba da zadovolji 80 odsto zdravstvenih potreba
1400 pregleda 2 komentar(a)
Vesna Miranović: Potreban stalni kadar povezan sa domovima zdravlja, Foto: Savo Prelević
Vesna Miranović: Potreban stalni kadar povezan sa domovima zdravlja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2019. 09:11h

Dom zdravlja Podgorica u narednih nekoliko dana raspisaće konkurs za 10 specijalizacija porodične medicine kako bi se formirao stalni kadar koji će biti vezan za primarnu zdravstvenu zaštitu.

To je, odgovarajući na poslaničko pitanje Vere Bulatović (DF), kazala zamjenica ministra zdravlja Vesna Miranović.

Ona je kazala da pacijent u domovima zdravlja treba da zadovolji 80 odsto zdravstvenih potreba, ali da je analiza pokazala da je na kraju 2017. na primarnom nivou pruženo svega 68,39 odsto usluga.

Miranović je kazala da će Ministarastvo, nakon istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije, odobriti veći broj specijalizacija za domove zdravlja i podsticati primarne preventivne programe.

Bulatovićeva je kazala da je, od 2004. godine kada se krenulo u reformu primarnog nivoa zdravstvene zaštite, Dom zdravlja u Nikšiću izgubio interniste, oftalmologe, dermatovenerologe, da bi se nakon 15 godina pokazalo da je bitno imati te ljekare na primarnom nivou.

Nezavisna poslanica Anka Vukićević pitala je Miranovićevu koliko se novca izdvaja iz budžeta za ljekarsku, farmaceutsku, stomatološku i fizioterapeutsku komoru. Ona je odgovorila da se za rad četiri komore u ovoj godini iz budžeta opredijelilo 174.890 eura.

Bonus video: