Spomenik Ivanu Crnojeviću biće preko puta Gimnazije

Da uradi spomenik Ivana Crnojevića ranije je angažovan akademski vajar Mitar Živković
3185 pregleda 5 komentar(a)
Spomenik u izradi, Foto: Luka Zeković
Spomenik u izradi, Foto: Luka Zeković

Spomenik Ivanu Crnojeviću biće postavljen u parku preko puta Gimnazije "Slobodan Škerović" a iza zgrade Hitne pomoći. To je navedeno u današnjoj odluci Vlade da na Glavni grad prenese ovu lokaciju od 1.720 kvadrata.

Inicijativu da se u Podgorici podigne spomenik vladaru Zete od 1465. do 1490. godine i osnivaču Cetinja, ranije je podnijela kompanija Zetagradnja Blagote Radovića a prihvatila Skupština grada Podgorice.

Do sada nije bila poznata lokacije spomenika, a pretpostavljalo se da će to biti negdje uz bulevar koji nosi ima ovog državnika. Međutim njegovo obilježje naći će se ipak stotinjak metara dalje.

Da uradi spomenik Ivana Crnojevića ranije je angažovan akademski vajar Mitar Živković. On je ranije "Vijestima" pojasnio kako će izgledati spomenik.

"Želio sam da prikažem autoritativnu ličnost, sa puno dostojanstva, ratnika, državnika, čovjeka koji je bio vezan i za Mletačku državu tog doba, koji je bio reformator… Imamo samo neke romansirane tragove i o nošnji koja se nosila u to vrijeme. Na Ivanu Crnojeviću, kog sam ja napravio, su teške haljine, kakve su se tada nosile, u desnoj ruci je mač, koji je okrenut nadolje, da nikome nije prijetnja, lijeva ruka je naslonjena na stolicu u kojoj sjedi, i prstom pokazuje na zemlju, poruka je jasna, ovo je naša zemlja. Na prijestolu na kom sjedi su dva grba, jedan, njegov, Ivana Crnojevića, a drugi dinastije Crnojević”, kaže Živković u martu ove godine najavljujući da će spomenik biti spreman za postavljanje do kraja godine.

Spomenik će biti izliven u bronzi. Figura Ivana Crnojevića je nešto niža od tri metra, a postolje je visoko dva metra.

Kako je ranije najavljeno Zetagradnja će i finansirati kompletan posao u vezi sa izgradnjom i postavljanjem spomenika.

Bonus video: