Masna mrlja u zalivu nakon izlivanja goriva

Inspektor Željko Lompar juče je kazao da nije mogao da dođe do bilo kojeg materijalnog dokaza da je, kako je rekao, "ijedna kap goriva koje se prosulo po palubi trajekta, dospjela u more"
5684 pregleda 22 komentar(a)
Uprava pomorske sigurnosti interveniše u zalivu, Foto: Siniša Luković
Uprava pomorske sigurnosti interveniše u zalivu, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.11.2019. 11:06h

Jutros je u moru kod Kamenara i Lepetana bila jasno primjetna velika masna mrlja od jučerašnjeg izlivanja veće količine goriva iz oštećenog rezervoara jednog od šlepera koji je prevožen trajektom "Grbalj".

Jutrso u zalivu
Jutros u zalivu(Foto: Siniša Luković)

Tu mrlju juče poslijepodne nije mogla da nađe Inspekcija sigurnosti plovidbe iz Kotora koja je po prijavi da se desio incident izasla na lice mjesta.

Po saznanju za prisustvo mrlje od goriva u akvatorijumu kod Kamenara, Uprava pomorske sigurnosti je jutros pokrenula proceduru intervencije u slučajevima zagađenja mora.

Na lice mjesta upućena je mješovita ekipa UPS i Mornarice VCG sa specijalnim plovilom EKO-1, plutajućom branom, skimerima i upijačima koja će nastojati da pokupi što veći dio zagađenja sa površine mora.

Jutros u zalivu
Jutros u zalivu

Zatraženo je od Direktorata za pomorstvo Ministarstva saobraćaja i pomorstva kome je on neposredno potčinjen, da na lice mjesta opet pošalje inspektora Lompara kako bi ovaj pratio intervenciju, sačinio zapisnik i preduzeo zakonom predviđene mjere za preuzimanje sakupljenih zagađujućih materija od strane za to ovlašćene firme i to o trošku zagađivača, kao i da inspektor kazni uzročnika ovog zagađenja mora.

Jutros u zalivu
Jutros u zalivu

Inspektor Željko Lompar juče je kazao da nije mogao da dođe do bilo kojeg materijalnog dokaza da je, kako je rekao, "ijedna kap goriva koje se prosulo po palubi trajekta, dospjela u more".

On je, na osnovu izjava članova posade trajekta, menadžmenta kompanije Pomorski saobraćaj i vozača oštećenog šlepera, juče tvrdio da se iz rezervoara kamiona na palubu "Grblja" izlilo samo oko 40 litara eurodizela koji su po riječima Lompara, odmah pokupljeni posipanjem goriva piljevinom i kupljenjem krpama.

Jutrošnji prizor i miris dizela koji je dopirao sa površine mora u akvatorijumu kod Kamenara i Lepetana međutim, navode na zaključak da se incident sa izlivanjem veće količine goriva sa trajekta u more, ipak dogodio onako kako su to, protivno tvrdnjama Inspekcije, "Vijestima" juče ispričali brojni očevidci događaja.

Intervencija UPS-a
Intervencija UPS-a

Bonus video: