"TO NE OČEKUJEMO NI OVOG PUTA"

Pažin: Crna Gora nikada u svom dugom istorijskom trajanju ništa nije dobila nezasluženo

Kako je rekao, život u Crnoj Gori i regionu ne može biti zamrznut zbog nezainteresovanosti EU, već je u zajedničkom interesu Unije i Zapadnog Balkana da paralelno sa tim procesom bude nastavljen i proces evropske integracije regiona
1060 pregleda 3 komentar(a)
Pažin govori na forumu, Foto: Vlada Crne Gore
Pažin govori na forumu, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.11.2019. 15:16h

Interes Crne Gore nije samo brzo pristupanje Evropskoj uniji (EU), već da što prije bude interno spremna za članstvo, ispunjavajući prethodno sve kriterijume, naročito u oblasti vladavine prava, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

On je to kazao na sastanku sa visokim zvaničnicima Zapadnog Balkana, država članica EU i evropskih institucija, koji Svjetski ekonomski forum organizuje u Ženevi, pod nazivom “Strateški dijalog za Zapadni Balkan”.

Pažin je naglasio da je suština evropske politike Crne Gore ostvarenje višeg životnog standarda građana i izgradnja društva koje funkcioniše po pravilima koja važe u najrazvijenijim evropskim demokratijama. 

On je dodao da je do pozitivne transformacije društva moguće doći samo kroz proces koji nesmetano teče i kojem jednako iskreno pristupaju obje strane, i Crna Gora i njeni evropski partneri.

Pažin je istakao da Crna Gora nikada u svom dugom istorijskom trajanju ništa nije dobila nezasluženo, pa da to ne očekuje ni ovoga puta. 

“Naprotiv, istrajno suštinski radimo na izgradnji društva u kojem se poštuju evropska pravila i standardi. Od evropskih partnera očekujemo da prepoznaju i vrednuju realan napredak koji Crna Gora ostvaruje u vladavini prava i drugim oblastima“, saopštio je on.

Govoreći o rezervisanom stavu u pogledu politike proširenja EU, prevashodno Francuske, Pažin je ocijenio legitimnim razmatranje efikasnijeg načina funkcionisanja Unije.

Kako je dodao, život u Crnoj Gori i regionu ne može biti zamrznut zbog nezainteresovanosti EU, već je u zajedničkom interesu Unije i Zapadnog Balkana da paralelno sa tim procesom bude nastavljen i proces evropske integracije regiona. 

“Bilo koji drugi scenario ostavlja prostor za porast uticaja antievropskih i populističkih snaga u okviru pojedinih političkih struktura u državi, ali i drugih zainteresovanih subjekata izvan države”, naglasio je Pažin.

On je rekao da ideje o kojima se govori u posljednje vrijeme u kontekstu reforme pregovaračkog okvira, kao što je takozvani princip reverzibilnosti, ne predstavljaju održivo rješenje, imajući u vidu utvrđene principe međunarodnog prava i već usvojene pregovaračke pozicije EU i Crne Gore.

Pažin je istakao značajnu ulogu koju u promociji evropskih vrijednosti ima Njemačka, kao i druge partnerske države, među kojima posebno Sjedinjenim Američkim Državama.

On se zahvalio za podršku evropskoj integraciji Crne Gore od država članica Višegradske grupe, čiji su visoki predstavnici prisustvovali sastanku. 

Pažin je naglasio da je dosadašnji njemački princip evrointegracije “strogo, ali pravično” davao konkretne rezultate i da to može biti način nastavka odnosa EU i prema ostalim državama aspirantima za članstvo.

Govoreći o nedavnom usvajanju Deklaracije o takozvanom “mini Šengenu”, Pažin je podsjetio da je Crnoj Gori jedan od ključnih prioriteta jačanje dobrosusjedskih odnosa, zbog čega i doprinosi već uspostavljenim regionalnim inicijativama. 

On je dodao da ne smatra da takva inicijativa za sobom nosi kvalitetniju integraciju u EU.

“Naprotiv, usmjeravaju se vrijeme, energija i snaga država regiona na kreiranje nečeg što već postoji pod drugim nazivima, sa još nejasnim potencijalom kako nova inicijativa može doprinijeti evropskoj integraciji država regiona”, rekao je Pažin.

Veoma je važno, ističe on, da u procesu pristupanja EU svakoj državi bude omogućeno da napreduje u skladu sa sopstvenim zaslugama i reformskim rezultatima.

„Samo na zaslugama zasnovan napredak ka članstvu u EU može biti vjetar u leđa stvarnim reformama i osigurati visoku podrška građana regiona zajedničkoj evropskoj budućnosti“, zaključio je Pažin.

Preporučujemo za Vas