Crna Gora učestvovala u Interpolovom pilot projektu za Zapadni Balkan - "Hotspot"

"Unaprjeđivanje granične bezbjednosti se kroz ovaj projekat želi postići tako što će se smanjiti prekogranično kretanje terorista i povezanih lica, te identifikovati i razbiti mreže koje pružaju podršku za njihova putovanja", saopšteno je iz Uprave policije
905 pregleda 0 komentar(a)
Projekat "Hotspot", Foto: Uprava policije
Projekat "Hotspot", Foto: Uprava policije

U okviru Interpolovog pilot projekta “Hotspot”, čiji je cilj poboljšanje nacionalne i regionalne granične bezbjednosti, Interpolova Jedinica za praćenje mobilnosti terorista (TMU), u saradnji sa službenicima NCB Interpola Podgorica, Forenzičkog centra i Sektora granične policije testirala je prenosne uređaje na način što su na osnovu prethodnih procjena vršili provjere biometrijskih podataka na unaprijed odabranim lokacijama.

"Unaprjeđivanje granične bezbjednosti se kroz ovaj projekat želi postići tako što će se smanjiti prekogranično kretanje terorista i povezanih lica, te identifikovati i razbiti mreže koje pružaju podršku za njihova putovanja", saopšteno je iz Uprave policije.

Zajedničkim aktivnostima koje su, u okviru ovog projekta, sprovedene u oktobru od strane službenika NCB Interpola Podgorica, Sektora granične policije i Jedinice za praćenje mobilnosti terorista u Stanici granične policije Tuzi i Prihvatilištu za strance, izvršeno je prikupljanje podataka i provjere na licu mjesta direktno kroz Interpolove baze podataka, za ukupno 66 migranata, dodaju iz policije.

"Tokom vršenja provjera i poređenja podataka za registrovane migrante u Crnoj Gori, nije bilo poklapanja sa licima iz Interpolove baze podataka", navodi se u saopštenju.

Navedene aktivnosti sprovedene su u još tri zemlje regiona – Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji. U periodu testiranja u ovim zemljama prikupljeni su podaci za ukupno 480 migranata, koji su provjereni u Interpolovim bazama podataka, dodaju iz policije.

"Tokom cjelokupnih aktivnosti u navedne četiri zemlje, došlo je do poklapanja podataka za jedno lice za koje je utvrđeno da je pokušao ilegalno da uđe u Evropu još 2011. godine. Informacije o slučaju su dostavljene zemljama na koje se odnosio radi preduzimanja daljih aktivnosti. Nakon sprovođenja, Generalni sekretarijat Interpola je ocijenio da je „Hotspot“ operacija uspješno realizovana", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

Bonus video: