Mandić: Dom zdravlja u Danilovgradu aktivno sprovodi skrining programe

Mandić je istakao da zaposleni u toj ustanovi žele i da rade na smanjenju riziko-faktora i podizanju nivoa svijesti građana o potrebi zdravog življenja i očuvanja zdravlja, kao i da pošalju snažnu poruku ženama, koliko je važno da vode računa o svom zdravlju
1147 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od doniranih aparata, Foto: Dom zdravlja Danilovgrad
Jedan od doniranih aparata, Foto: Dom zdravlja Danilovgrad

Danilovgradski Dom zdravlja "Dimitrije Dika Marenić" aktivno sprovodi skrining programe u okviru Nacionalnog programa za kontrolu raka - skrining karcinoma dojke, grlića materice i debelog crijeva, kazao je "Vijestima" direktor te zdravstvene ustanove, dr Dejan Mandić.

Istakao je da, takođe, zaposleni u toj ustanovi žele i da rade na smanjenju riziko-faktora i podizanju nivoa svijesti građana o potrebi zdravog življenja i očuvanja zdravlja, kao i da pošalju snažnu poruku ženama, koliko je važno da vode računa o svom zdravlju.

Dom zdravlja Danilovgrad
Iz Doma zdravlja Danilovgrad(Foto: Dom zdravlja Danilovgrad)

Mandić je dodao da im je kompanija Novartis Pharma Servises donirala UZ sondu za abdominalne preglede i UZ pregled grudi, vrijednosti 5.445 eura.

"Ultrazvučni pregled je neinvazivna dijagnostička procedura, koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o građi (strukturi) dojke i strukturi u pazušnoj jami, kao i većine abdominalnih organa (jetra, bubreg), kao i sadržaja u trbušnoj duplji. Pregled traje oko 30 minuta i predstavlja veoma bezbjednu I bezbolnu metodu. I dva holter ECG aparata, vrijednosti 3.852,00 eura. Holteri su neophodni kako bi se moglo redovno pratiti stanje pacijenata na onkološkoj/hematološkoj terapiji, koji veoma često kao neželjeni događaj na svoju specifičnu terapiju imaju poremećaje srčanog ritma ili pak, neku drugu manifestaciju koja zahtijeva redovno praćenje", objasnili su iz Doma zdravlja.

Dom zdravlja Danilovgrad
Jedan od doniranih aparata(Foto: Dom zdravlja Danilovgrad)

Mandić je rekao da će podrška u vidu donacije pomenutih aparata značajno unaprijediti programe rane detekcije, kao i praćenje pacijenata oboljelih od malignih bolesti koji gravitiraju danilovgradskom Domu zdravlja.

Bonus video: