Vlasnik "Lakovića" obećao da će izaći u susret, aktivisti najavili da kreću u borbu za sve zaposlene

Predrag Spasojević iz AGP-a kazao je da je kampanja za zaštitu radnika započeta u septembru i da su krajem oktobra uputili poziv na dijalog prema 11 trgovinskih lanaca
15839 pregleda 19 komentar(a)
Sa performansa, Foto: Zoran Đurić
Sa performansa, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.11.2019. 16:41h

Autonomni građanski pokret (AGP) danas je na kratko blokirao rad marketa “Laković” u Dalmatinskoj ulici u Podgorici, kako bi performansom ukazali na loš položaj radnika u trgovinama.

Članovi ovog pokreta u tom marketu uzeli su namirnice vrijedne više stotina eura i kazali da nemaju novca da plate. Na kasama je došlo do gužve, a računi su stornirani.

Cilj ovog performansa, kako su objasnili u AGP, bio je da se skrene pažnja na loš položaj radnika, koji ne dobijaju ni minimum koji im pripada, dok ekstra profit koji se stvara u trgovinskim radnicima ide u 10 ili 11 džepova.

Predrag Spasojević iz AGP-a kazao je da je kampanja za zaštitu radnika započeta u septembru i da su krajem oktobra uputili poziv na dijalog prema 11 trgovinskih lanaca. Rekao je da su se samo iz jednog odazvali i organizovali sastanak, a da ostali nisu ništa odgovorili.

“Moramo da skrenemo pažnju na izuzetno loš položaj radnika, nepostojanje precizne evidencije na radu je najveći problem, pa mnogi rade na crno a nisu plaćeni za prekovremeni rad. U trgovinskim lancima nema ni jednog sindikata koji bi mogao da ih štiti, a krađe koje se dešavaju idu na teret radnika i odbija im se od plate”, rekao je.

Spasojević je kazao su, u kampanji zaštite radnika, prvo odabrali trgovinu u kojoj radi desetak hiljada ljudi.

“Ako nam se javi gospodin Laković, mi smo tu da razgovaramo. Ako ne, doći ćemo kod njega i biće nešto slično, samo većeg obima”, rekao je Spasojević.

Vlasnik marketa “Laković” Komnen Laković kazao je “Vijestima” da će izaći u susret AGP-u i prihvatiti sastanak sa njima. Odgovorio je da članovima tog pokreta ne zamjera na današnjem performansu i da razumije njihovu brigu za radnička prava, zbog čega je raspoložen da ih sasluša i zajednički sagledaju probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u trgovi.

Spasojević je danas poručio da AGP sa partnerima ne želi da ulazi u sukob sa bilo kim, već da nađe zajednički jezik u interesu radnika, građana i poslodavaca.

On je kazao da taj pokret, nakon zaposlenima u trgovinski, ide u pomoć i drugim radnicima. Objasnio je da se AGP zalaže za to da se nedjelja proglasi za neradni dan u svim oblastima, a da tamo gdje mora ili želi da se radi, da zaposleni budu plaćeni dodatno, kao za rad tokom praznika.

Bonus video: