Učenici prvog razreda smjer gastronom pripremili tradicionalno jelo za Podgoričane

Učenica smjera gastronom, Anđela Vlaisavljević, “Vijestima” je kazala da manifestacija Dan priganica predstavlja pokušaj vraćanja tradicije u crnogorske domove
2917 pregleda 0 komentar(a)
Dani priganica, Foto: Škola "Sergije Stanić"
Dani priganica, Foto: Škola "Sergije Stanić"

Priganice sa medom, sirom i raznim slanim i slatkim nadjevima nakon dva dana pripreme našle su se danas na štandovima u holu šoping centra Delta siti. Vrijedni učenici prvog razreda Škole za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” iz Podgorice spremili su i aranžirali, a zatim i ponudili sugrađanima tradicionalno crnogorsko jelo.

Učenica smjera gastronom, Anđela Vlaisavljević, “Vijestima” je kazala da manifestacija Dan priganica predstavlja pokušaj vraćanja tradicije u crnogorske domove.

Dani priganica
Dani priganica(Foto: Škola "Sergije Stanić")

“Svi znamo da su priganice staro crnogorsko ukusno jelo. Mnogo učenika učestvovalo je u pripremi priganica i događaja”, kazala je učenica.

Škola
Dani priganica(Foto: Škola "Sergije Stanić")

Za posjetioce tržnog centra učenici su pripremili “klasične” priganice sa medom i sirom, ali i ukusnim sosevima. Vlaisavljević je rekla da bi od svih nadjeva izdvojila dva koja građani treba da probaju - ajvar i pesto đenoveze, sa dodacima pavlake.

Dani priganica
Dani priganica(Foto: Škola "Sergije Stanić")

Učenik Vanja Milošević kazao je da je čitavo odjeljenje I-6 učestvovalo u pripremi. Kuliranarstvo ga zanima jer smatra da će to zanimanje biti cijenjeno u budućnosti, prilikom zaposlenja.

Portparolka škole Zorica Miličković istakla je da su ovom manifestacijom željeli da podignu svijest kod građana da je tradicija nešto što treba njegovati.

Dani priganica
Dani priganica(Foto: Škola "Sergije Stanić")

“Sada je vrijeme proslava, približava se vrijeme praznika, pa želimo da poručimo da u svim crnogorskim domovima na trpezama treba da se nađu priganice, kao jelo dobrodošlice”, kazala je Miličković. Ona je rekla da su težili da povežu tradicionalnu i modernu kuhinju i da su učenici zajedno sa nastavnicima kulinarske grupe predmeta učestvovali u kompletnoj organizaciji događaja.

Dani priganica
Dani priganica(Foto: Škola "Sergije Stanić")

“U ovu manifestaciju smo namjerno uključili učenike prvog razreda, mlađu kategoriju.. Na ovaj načinotvaramo brojne manifestacije koje ćemo prirediti do kraja decembra, spremamo se za Dane Podgorice, Dane preduzetništva, dane praznika, imaćemo priliku da obradujemo sugrađane brojnim drugim jelima i ostalim aktivnostima koje pripremamo za njih”, porula je Miličković.

Bonus video: