Romske porodice uselile u nove domove u Drenoviku

"Izgradnja ovih objekata nije prvi, ali svakako jeste jedan od pozitivnih primjera dobre saradnje Opštine Herceg Novi i HELP-a, koji je naš tradicionalni partner kada je u pitanju rješavanje stambenih pitanja naših sugrađana"
0 komentar(a)
romi drenovik, Foto: Slavica Kosić
romi drenovik, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.04.2018. 13:04h

U hercegnovskom naselju Drenovik danas su podijeleni ključevi novosagradjenih kuća za sedam romskih porodica sa 27 članova. Izgradnju su finasirale njemačka organizacija HELP, njemačko ministarstvo inostranih poslova i Opština Herceg Novi. Ukupan projekat košta 240.000 eura. Kuće su izgrađene za Rome koji su više od 25 godina živjeli u nelegalnom naselju na Šištetu, na zemljištu od 18.000 kvadrata koje pripada Institutu Dr Simo Milošević Igalo.

Projekat izgradnje sedam kuća za romske porodice sa Šišteta krenuo je još 2015. godine. Memorandum o razumijevanju između HELP-a i Opštine Herceg Novi, kojim su definisani uslovi gradnje, potpisan je u hercegnosvskoj Opštini 18. avgusta te godine. Međutim, od tada, projekat je obustavljan nekoliko puta zbog izmjene, ali i nedostatka novca.

Stanka Adžović kaže da je zadovoljna i zahvalna što je dobila krov nad glavom. I njena sestra Vesna Adžović sa porodicom useliće u novu kuću uslovnu kuću u kojoj će za razliku od one u kojoj je živjela do sada imati kupatilo.

Predsjednik opštine Stevan Katić, podsjetio je na ključnu ulogu njemačke organizacije HELP.

"Izgradnja ovih objekata nije prvi, ali svakako jeste jedan od pozitivnih primjera dobre saradnje Opštine Herceg Novi i HELP-a, koji je naš tradicionalni partner kada je u pitanju rješavanje stambenih pitanja naših sugrađana. Zahvaljujući njemačkom Ministarstvu inostranih poslova, preko Pakta za stabilnost za Jugoistočnu Evropu, odobreno je 176.890 eura za ovaj projekat, a HELP je preuzeo odgovornost njegove realizacije, tačnije obezbijedio projektnu dokumentaciju i izgradnju kuća. Opština Herceg Novi je obezbijedila placeve, komunalno opremanje lokacije, priključke za struju i vodu, pristupnu saobraćajnicu, kao i građevinske dozvole za izgradnju i upotrebne dozvole za svih šest objekata”, naveo je Katić.

Opština je obezbijedila i dodatna sredstva za pristupni put, drenažu podzemnih voda I potporne zidove.

Regionalni cordinator HELP-a Klaus Mok, poželio je stanarima bolji život.

”Meni kao strancu, uvijek je zadovoljstvo da vidim kako Crna Gora brine o svojim manjinama”, naglasio je predstavnik njemačke ambasade Uve Merkoter

Student Serdjan Baftijari iz NVO Mladi Romi naglasio je važnost ovakvih projekata i stakao da je ovo prvi projekat za stabilno stambeno zbrinjavanje domicilnih romskih porodica na Primorju u posljednjih 30 godina.

Na primorju je prema podacima NVO Mladi Romi 170 romskih porodice nisu stambeno zbrinute.

Bonus video: