Aleksandar Tomčuk izabran za člana Evropskog komiteta za prevenciju torture

NPM Crne Gore jedini je u Evropi u svom sastavu objedinio članove dva međunarodna tijela za prevenciju torture, na evropskom i globalnom nivou
1524 pregleda 0 komentar(a)
Tomčuk i Perović, Foto: Kabinet zaštitnika ljudskih prava i sloboda
Tomčuk i Perović, Foto: Kabinet zaštitnika ljudskih prava i sloboda

Član Radnog tijela Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture Crne Gore , dr Aleksandar Tomčuk, izabran je za člana Evropskog komiteta za prevenciju torture i nehumanog ili degradirajućeg tretmana ili kazni, saopšteno je iz kabineta Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Tomčuk je za člana CPT-ja izabran na 1356 sjednici Komiteta Ministara Savjeta Evrope, koja je održana u Strazburu, navodi se u saopštenju.

"To je još jedna u nizu potvrda za ostvaren napredak NPM-a, što je evidentirano i u Radnom dokumentu Evropske komisije za Crnu Goru 2019. NPM Crne Gore jedini je u Evropi u svom sastavu objedinio članove dva međunarodna tijela za prevenciju torture, na evropskom i globalnom nivou, budući da je zamjenica Zaštitnika za NPM i zaštitu od torture, gđa Zdenka Perović, članica UN Potkomiteta za prevenciju torture ", navodi se u saopštenju ombudsmana.

"Izbor dr Tomčuka priznanje je njemu lično, ali i crnogorskom NPM-u i čini pretpostavku za dalji napredak u primjeni međunarodnih standarda u prevenciji torture, što u krajnjem utiče i na napredak Crne Gore u pristupnom procesu Evropskoj Uniji", zaključuje u saopštenju kabineta Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Bonus video: