Duvanske proizvode konzumira svaki treći građanin

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da bi trebalo povećati akcize na duvanske proizvode, u cilju suzbijanja pušenja
920 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnje akcije, Foto: Savo Prelević
Sa današnje akcije, Foto: Savo Prelević

U Crnoj Gori puši 35,4 odsto odrasle nacije, dok je još 17 odsto nekada tokom života konzumiralo duvanske proizvode, ponovili su nadležni povodom Nacionalnog dana kontrole duvana.

Sa druge strane, broj maloljetnika pušača duplo je porastao u odnosu na 2014. godinu.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da bi trebalo povećati akcize na duvanske proizvode, u cilju suzbijanja pušenja.

Mina Brajović
Mina Brajović(Foto: Savo Prelević)

Agima Ljaljević iz Instituta za javno zdravlje istakla je da 10 odsto maloljetnika od 13 do 15 godina konzumira duvanske proizvode, kao i 15 odsto šesnaestogodišnjaka.

Agima Ljaljević
Agima Ljaljević(Foto: Savo Prelević)

U poliklinici Kliničkog centra danas je od devet do 11 sati organizovan zdravstveno promotivni događaj na kojem su posjetioci mogli da izmjere krvni pritisak, nivo šećera u krvi i urade spirometriju.

Dijeljen je promotivni materijal, a zdravstveni radnici građanima su pružali savjete u vezi sa prevencijom bolesti pušenja i njenih komplikacija...

Bonus video: