Senat UCG: Bečićev rad nije autentičan, ali sankcija nema

U saopštenju se navodi da nema pravnog osnova da etički odbor, koji je formiralo Ministarstvo prosvjete, odlučuje o ovoj pravnoj stvari, a da je sa radom prestao Sud časti UCG, zbog formiranja Etičkog komiteta
21095 pregleda 108 komentar(a)
Bečić, Foto: Savo Prelević
Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2019. 15:58h

Senat Univerziteta Crne Gore jednoglasno je usvojio izvještaj Komisije za stručnu provjeru autentičnosti magistarskog rada lidera Demokrata, Alekse Bečića u kojem stoji da Bečićev rad nije autentičan.

To je saopšteno nakon sjedince Senata UCG.

U saopštenju se navodi da nema pravnog osnova da etički odbor, koji je formiralo Ministarstvo prosvjete, odlučuje o ovoj pravnoj stvari, a da je sa radom prestao Sud časti UCG, zbog formiranja Etičkog komiteta.

"...Pa nema pravnog osnova da Sud časti utvrđuje odgovornost i izriče mjere...", stoji u odluci Senata.

Senatori još poručuju da "osuđuju zloupotrijebe autorskih prava"...

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, Komisija je našla da nije korektno citirano 21,4 odsto, magistarskog rada Bečića, na osnovu čega su izveli zaključak da rad nije autentičan.

Komisiju su činili profesori iz Srbije Dejan Erić i Branko Ljutić, te hrvatska profesorica Silvia Golem.

Ovo je drugi izvještaj u vezi sa Bečićevim magistarskim radom. Prethodna komisija, koju su činili Erić, Golem i Lidija Dedi ocijenila je da se “21,4 odsto ukupnog obima ne može smatrati autentičnim radom jer je preuzet bez korektnog citiranja”.

Dedi nije potpisala ovaj izvještaj, a Senat je više puta vraćao Ekonomskom fakultetu na dopuni materijal i jasno saopšti da li je Bečić plagirao magistarski rad ili ne.

Bonus video: