“Klica i njegovi poslovni partneri nijesu iznad zakona”

Aktivisti GI 9. novembra dostavili su “Vijestima” fotografije desetak automobila i kombija parkiranih nadomak Crnog jezera i tražili Klicinu ostavku zbog kršenja Zakona o NP
3837 pregleda 4 komentar(a)
Automobili pored Crnog jezera, Foto: GI Dalje Nećeš Moći
Automobili pored Crnog jezera, Foto: GI Dalje Nećeš Moći

Iz Građanske inicijative (GI) “Dalje nećeš moći” tražili su da direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica, crnogorskoj javnosti stavi na uvid molbu zakupca restorana “Crno jezero” i odluku kojom je njegovim poslovnim partnerima omogućeno da se 9. novembra uveče dovezu do tog jezera, što je zabranjeno Zakonom o nacionalnim parkovima.

“Prije nego što zbog nesposobnosti, nečinjenja i neodgovornosti podnese ostavku, a nakon što je priznao da je privilegovanim pojedincima omogućio da se dovezu do restorana i time prekršio Zakon, dužan je da građanima stavi na uvid i molbu i odluku o toj molbi. Klica mora shvatiti da nijedan nacionalni park, pa ni NP ‘Durmitor’ nije u njegovom vlasništvu, već dobro svih građana Crne Gore i da on i njegovi poslovni partneri nijesu iznad zakona koji jasno propisuje kada i ko može doći automobilom do Crnog jezera”, kazali su iz GI “Dalje nećeš moći”.

Aktivisti te GI 9. novembra dostavili su “Vijestima” fotografije desetak automobila i kombija parkiranih nadomak Crnog jezera i tražili Klicinu ostavku zbog kršenja Zakona o NP.

“Za slučaj da pokuša iskriviti stvarnost i prikriti činjenice kao mnogo puta do sada, podsjećamo ih da su naši aktivisti dokumentovali da je u noći između subote i nedjelje, pored restorana na Crnom jezeru, u kasnim večernjim satima, bilo parkirano više automobila i jedan putnički kombi, iako je kretanje vozila i parkiranje van mjesta predviđenog za to kažnjivo Zakonom o NP”, kazali su iz te GI “Vijestima”.

Nakon toga iz NPCG stiglo je reagovanje u kom su objasnili da su uvažili molbu jednog od korisnika prostora:

“Zakupca restorana ‘Crno jezero’ koji je u subotu uveče (9. novembra 2019.), nakon radnog vremena Nacionalnog parka, organizovao poslovno okupljanje za svoje saradnike i poslovne partnere u cilju obilježavanja uspješne turističke sezone, omogućen je ulaz vozila do restorana, shodno gore pomenutoj Odluci.”

Iz GI “Dalje nećeš moći” juče su kazali da je Klicina ostavka bila jedan od deset zahtjeva Koalicije za održivi razvoj, čiji su dio, i da su nakon toga ostavku tražili zbog eko-kriminala na Skadarskom jezeru:

“Ono što se 9. novembra dešavalo na Crnom jezeru razlog je da svoje odluke preispitaju i oni koji su mu povjerili zadatak kom nije dorastao. Očekujemo da to urade odmah.” Zakon o NP predviđa da će se novčanom kaznom do 150 eura kazniti fizičko lice ako u nacionalnim parkovima parkira vozilo van mjesta određenog za parkiranje i vozi van određenog puta.

Iz GI “Dalje nećeš moći” poručili su da će, prije nego podnesu prijavu, insistirati da Klica, osim dostavljanja odluke i molbe zakupca restorana, odgovori na pitanja ko je podigao rampu kako bi vozila prošla i da li su uredno naplaćene ulaznice u NP “Durmitor”. “Ako jesu, koliko je ljudi platilo ulaznicu i ko im je naplatio nakon radnog vremena NP i gdje je taj novac? Uprkos tome što ste Vi za to plaćeni, mi ćemo i dalje čuvati naše nacionalno blago od Vas, Vaših poslovnih i drugih partnera i tražiti odgovornost”, poručili su iz te GI.

Bonus video: