kontrolno saslušanje o stanju prosvjetnih radnika

Šehović: Jako bi ružno bilo zloupotrebljavati situaciju Jasminke Milošević

Tema konsulatativnog saslušanja je položaj i socio-ekonomski status prosvjetnih radnika u Crnoj Gori
9120 pregleda 12 komentar(a)
Sa kontrolnog saslušanja, Foto: Miloš Rudović
Sa kontrolnog saslušanja, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 12.11.2019. 18:54h

Ministar prosvjete, Damir Šehović kazao je da je upoznat sa slučajem Jasminke Milošević.

“Ona i njena NVO su imale dobru namjeru kada su na sebe preuzeli i  organizovali Međunarodnu olimpijadu filozofije”, kazao je on na na skupštinskom Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

To je dovelo do duga od 40.000 eura od kojih dio plaća profesorica. 

“Ona je sama svojim potpisom dala saglasnost da se skida dio duga za organizovanje Olimpijade,” kazao je on. 

Naglasio je da je više resora mimo konkursnih procedurala dodijelilo toj NVO oko 1.800 eura. 

“Nezavisno od toga što Vlada ni Ministarstvo nemaju odgovornost za ovaj problem, ja sam našao za shodno da organizujem sastanak sa Zojom Bojanić Lalović i profesoricom Milosević,” kazao je ministar pred Odborom. 

Kao rješenje kazao je da se razgovaralo o premještanju profesorice iz Podgorice u neku srednju školu u Baru, gdje Miloševićeva živi. 

“Jako bi se ružno osjećao kada bismo krenuli da zloupotrebljavamo u slučaju sticanja političkih poena,” kazao je on.

Odgovarajuči na pitanje poslanice Marine Jočić, ministar je kazao da nema tačan podatak koliko se povećao broj zaposlenih u Ministarstvu i dva zavoda.

“Ali broj raste i treba da raste”, kazao je ministar. 

Vezano za situaciju na UCG, Šehović je kazao da zaposleni sa državnog univerziteta zaslužuju više.

Pavićević: Ne politizovati slučaj Jasminke Milošević

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević pozvao je da se ne politizuje slučaj Jasminke Milošević, navodeći da se ona nalazi u teškoj situaciji i da joj je Sindikat pomagao.

Dodao je da mnogi drugi imaju slične probleme i da imaju dostojanstva.

On je na skupštinskom Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport kazao da se najmanje priča o položaju prosvjetnih radnika.

“Naježio sam se koliko ste pričali o značaju prosvjete,” našalio se on, navodeći da se malo uradilo na poboljšanju položaja prosvjetara. 

Položaj prosvjetnih radnika, ocijenio je on, je “užasno loš”. 

On je kazao da je Sindikat tražio 10 odsto povećanje zarada, a da je Ministarstvo bilo spremno da poveća za devet odsto, što su oni prihvatili. 

Pavićević je kazao nema razloga za euforiju zbog povećanja zarada već samo prvi korak na putu ka daleko većim platama i boljem statusu. 

Govoreći o jubilarnim nagradama, kazao je da se one ne dijele po političkim osnovama već po tome koliko su decenija proveli u prosvjeti. 

Pavicević je kazao da je Sindikat uspio u mnogim oblastima.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je  Pavićević bavio politkom na sjednici a ne poslanici koji su pominjali slučaj Milošević.

“Govorili ste u ime Ministarstva prosvjete a ja u ima zaposlenih,” kazala je ona na saslušanju. Kada se slučaj medijski eksponira, on ne može biti zloupotrijebljen, naglasila je poslanica. 

“Bila sam dužna kao poslanica da se osvrnem na to”, kazala je ona.

Pavićević je kazao da on zastupa i govori samo u ime Sindikata.

Govoreći o slučaju Milošević, kazao je da njeni problemi startuju od 2012. i da je Sindikat, ali i stambena zadruga pomagala. 

Poslanik DF-a Budimir Aleksić je kazao da ako neko nije govorio o temi to je ministar, koji je govorio o vrtićima, ulaganjima, broju djece. 

Govoreći o pregovorima Vlade i Sindikata, kazao je da je rješenje bilo jedinstveno. 

"Ima li gdje da Sindikat traži manje, a Vlada daje više”, kazao je Aleksić.

"Ne može biti pravedno da zamjenik šefa kabineta u Vladi ima tri puta veću platu od profesora"

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kazala je da ne može biti pravedno da zamjenik šefa kabineta u Vladi Crne Gore ima tri puta veću platu od profesora u školi ili četiri puta veću platu od vaspitačice u vrtiću. 

“Realne zarade naših građana, prema zvaničnim podacima, su za godinu dana manje 3%, dok se prosvjetnim radnicima plata nije povećavala već godinama”, kazala je ona na kontrolnom saslušanju o stanju prosvjetnih radnika pred skupštinskim Odborom za prosvjetu, nauku, kulturu i sport. 

Predlog SDP-a je, ističe, jednostavan. “Ako su nam prihodi veći za skoro 200 miliona u posljednje tri godine, ako nam je ekonoski rast najveći u regionu, ako smo lideri u mnogim oblastima,  onda mora da ima novca za povećanje zarada prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, kao i ostalima koji osjećaju nezadovljstvo zbog svog ekonomskog statusa,” kazala je poslanica SDP-a, koja je inicirala saslušanje. 

Vuksanović Stanković je  pozvala na sjednici Odbora prisutne da pred crnogorskom javnošću, zajednički nađu način za poboljšanje materijalno-socijalnog statusa onih koji vaspitavaju i obrazuju djecu u Crnoj Gori. 

“Aktuelna, i veoma potresa priča koju nam je ispričala profesorica podgoričke gimnazije g. Milošević, najbolja je slika današnjeg stanja u prosvjeti, ali i u društvu uopšte. Kako zbog situacije u kojoj se našla, ali još više zbog razloga zbog kojih je došla u takvu poziciju, od kojih niti jedan ne možemo osuditi, niti pripisati neprimjerenom stilu života. Njena sudbina moguća je za svakoga od nas, a buudući da se i sama bavim prosvjetnim radom, ta priča je za mene bila posebno potresna,” kazala je na sjednici poslanica SDP-a. 

Pitala je da li je za obrazovanje važnije to koliko skupih Audija i BMW-a se vozi ili da se organizuje takmičenje predstavnika 50 zemalja u disciplini filozofije. 

“Da li nam je kao društvu važnije održavanje ove Olimpijade ili tačno onih osam guma za blindirane majbahe”, kazala je Vuksanović Stanković. 

Tema konsulatativnog saslušanja je  položaj i socio-ekonomski status prosvjetnih radnika u Crnoj Gori. 

Sjednicom Odbora predsjedava poslanik Radule Novović, koji je u uvodnom izlaganju kazao da nema veće saglasnosti kada je riječ o neophodnosti povećanja zarada i poboljšanja statusa prosvjetara. Napomenuo je da je škola bitna za socijalizaciju djece i naglasio ulogu prosvjetnih radnika. 

“Zato je veoma bitno koliko su zadovoljni oni koji rade sa djecom,” kazao je Novović. 

Saslušanju prisustvuju ministri prosvjete i finansija Damir Šehović i Darko Radunović, predsjednici Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević i Sindikata Univerziteta Crne Gore Vukašin Zogović.

Šehović: Maksimum koji se mogao postići u ovom trenutku

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je da su trenutno najveća ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.

"Ovoliko nikad nije ulagano u obrazovanje”, kazao je Šehović. Nezavisno od toga, jednako tako, istakao je na saslušanju, posvećeni su unaprjeđenju položaja prosvjetnih radnika. 

“Prosvetni radnici su temelji našeg društva”, kazao je ministar. 

Tri cilja na koji se radi su povećanje zarada, rješavanje stambenih potreba i finansijsko nagrađivanje najboljih prosvjetnih radnika. 

Šehović je kazao da već od Nove godine kreće uvećanje plata od devet odsto a od 2021. na to još tri odsto. 

"Tim povećanjem možemo biti zadovoljni mi u Vladi ali i u Sindikatu,” kazao je Šehović. 

Naglasio je da nisu uspjeli da njihov status bude onakav kakav zaslužuju, ali da je maksimum koji se mogao postići u ovom trenutku. 

Ministar je naglasio da ce zarade prosvjetnim radnicima biti najveće u regionu, ne računajuci članice EU Hrvatsku i Sloveniju. 

Govoreći o rješavanju stambenih potreba, kazao je da će u sledeće tri godine uložiti 2,1 miliona eura. Najavio je i razgovore o povećanju zarada na državnom Univerzitetu.

Šehović je kazao da je u Ministarstvu prosvjete danas manji broj zaposlenih nego krajem 2016.

Radunović: Očekuje se značajno uvećanje budžeta

Ministar finansija Darko Radunović kazao je na sjednici da je broj zaposlenih na sva četiri nivoa u prosvjeti 14.000, odnosno trećina zapslenih u javnoj upravi.

Ministar je nagovijestio da se očekuje znatno uvećanje budžeta za Ministarstvo prosvjete, koje ce uključivati najavljeno povećanje zarada i ulaganja u obrazovnu infrastrukturu.

Govoreći o posljednje četiri godine, on je kazao da je budžet Ministartsva 2016. bio 146, 2017. 148, 2018. 157 a ove godine 154 miliona eura.

"Nagrade dobijaju bliski DPS-u i SD-u"

Poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić kazao je da nagrade dobijaju prosvjetni radnici koji su bliski Demokratskoj partiji socijalista i Socijaldemokratama.

Aleksić je pitao zašto se ne povećaju zarade u ovoj oblasti 30 odsto, a ne devet odsto sledeće, a tri odsto 2021. godine. 

Kazao je i da mnogi prosvjetari nemaju riješeno stambeno pitanje, kritikujući politiku Vlade i dijeljenja stanova i stambenih kredita pod povoljnim uslovima. 

“Vi se možete hvaliti kako sami sebi dijelite stanove,” kazao je poslanik DF-a, navodeći da prosvjetni radnici nemaju iste uslove za vraćanje kredita od nekoliko desetina eura kao što imaju mnogi funkcioneri. 

Kazao je da je slika odnosa države prema prosvjetarima slučaj profesorice podgoričke Gimnazije Jasminke Milošević.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović je kazao Aleksiću da ne govori da su svi dobili stanove ili kredite pod povoljnim uslovima, navodeći da on nikada nije tražio ni dobio bilo kakav vid pomoži.

Poslanica DF-a Marina Jočić pitala je ministra da li će da izmiri dug za Međunarodnu olimpijadu filozofije, a tiče se slučaja Jasminke Milosević, navodeći da je riječ o slučaju “života i smrti”.

Među njenim pitanjima je i koliko je povećan broj zaposlenih i Ministarstvu i zavodima za školstvo i udžbenike od kako je ministar došao na čelo resora.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je status prosvjetara da “donekle urešen” i da se mora raditi na poboljšanju. 

“Želim da pohvalim nagrade najboljim učenicima i studentima. Želim da pohvalim besplatno studiranje,” kazao je Ibrahimović, navodeći da je to omogućilo i olakšalo mnogim roditeljima da školuju djecu. Pozvao je da se vrati status prosvjetnim radnicima koji zaslužuju.

Poslanik DPS-a Bogdan Fatić kazao je da pozdravlja postignuti dogovor Ministarstva i Sindikata prosvjete.

“Ulaganje u obrazovanje ne može se posmatrati kao trošak već kao ulaganje”, kazao je Fatić. 

Poslanica DPS-a Branka Tanasijević je na sjenici Odbora kazala je da zarada prosvjetnih radnika ne odgovara uloženom radu. 

“Dogovor Ministarstva i Sindikata predstavlja korak naprijed u odnosu na postojeće stanje,” ocijenila je Tanasijević. 

Kazala je sa se na pitanju rješavanja stambenih potreba prosvjetnih radnika mnogo do sada uradilo.

Zogovoić: Ne tražimo uvećanje nego da se nivo zarada vratni na nivo od prije četiri godine

Predsjensik Sinsikata UCG Vukašin Zogović kazao je da oni ne traže uvećanje zarada nego da se nivo zarada vrati na nivo od prije četiri godine.

On je kazao da je koeficijent profesoru 11,64 a ministru 22,43. 

Zogovic je kazao da sa povećanjem plata od 50 odsto tek približavaju nivou u Bosni.