Dimi i u Skupštini?

Podaci o broju pušača u Crnoj Gori alarmantni, puši trećina odrasle populacije, a broj maloljetnika koji konzumiraju duvan udvostručen za četiri godine. Orban poručuje da ima dojavu da poslanici krše zakon koji su usvojili
19787 pregleda 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2019. 15:54h

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban, poručila je juče poslanicima da se nada da ne puše u Skupštini, jer Sanitarna inspekcija ima dojavu da konzumiraju duvanske proizvode u zgradi parlamenta.

Ona je poslanicima, koji su ljetos u parlamentu usvojili Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kazala da će inspekcija izvršiti nadzor u Skupštini.

Orban je istakla da su četiri inspekcije od polovine avgusta, od kada je zakon u primjeni, izvršile oko 1.555 kontrola u javnim i radnim prostorima i da je bilo oko stotinu kaznenih mjera. Na skupštinskom odboru za zdravstvo objasnila je da je Upravi za inspekcijske poslove (UIP) u interesu da zakon zaživi i da su kontrolisali zdravstvene i obrazovne ustanove u kojima nijesu pronađene nepravilnosti.

U Crnoj Gori podaci o broju pušača su alarmanti, jer duvanske proizvode konzumira 35,4 odsto odrasle populacije. Nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana Agima Ljaljević iz Instituta za javno zdravlje, kazala je da je još 17 odsto odrasle populacije pušilo u nekom periodu života.

Među mlađom populacijom, broj pušača se udvostručio od 2014. do 2018. godine.

Ljaljević je rekla da podaci pokazuju da u starosnoj grupi od 13 do 15 godina ima više od deset odsto pušača, kao i da duvanske proizvode konzumira 15 odsto šesnaestogodišnjaka. Kazala je da u populacionoj grupi od 18 do 24 godine ima više žena pušača nego muškaraca.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović, rekla je da su podaci sa kojima raspolažu na globalnom i evropskom nivou alarmantni. Na globalnom nivou smanjen je broj pušača sa 27 na 20 odsto, dok je evropski region prvi u konzumiranju duvana sa čak 29 odsto.

Ona je istakla da je jedna od najboljih mjera kontrole upotrebe duvana upotreba fiskalnih mjera, te da od Ministarstva finansija očekuje da će povećati akcize na duvanske proizvode.

Brajović je rekla da smo svjedoci epidemije hroničnih oboljenja i da je pušenje primarni uzrok prijevremenog mortaliteta, što predstavlja svaku smrt od 30 do 70 godine sa dugim periodom invaliditeta.

“Svaki peti slučaj povezan je sa pušenjem direktno”, istakla je Brajović.

Direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik, Gordana Reljić, rekla je da je u cigaretama 4.000 toksičnih supstanci, od kojih je za oko 40 dokazano da su kancerogene.

Ona je kazala da je za šest odsto raste stopa oboljelih od kancera pluća, kao i u Evropi, te da je broj oboljelih i umrlih od te bolesti praktično isti. Objasnila je da je stopa preživljavanja svega 15 odsto u pet godina.

Povodom Nacionalnog dana kontrole duvana, juče je u Poliklinici Kliničkog centra saopšteno da je pojava astme neminovna kod pušača i da svake sekunde u svijetu umre osam ljudi od posljedica pušenja.

Internista-pulmolog Jelena Borovinić Bojović rekla je da najveći broj karcinoma pluća izazvan pušenjem.

„Pušenje ne izaziva samo karcinom pluća, nego i karcionom jednjaka, debelog crijeva i materice“, pojasnila je Borovinić Bojović.

U posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku piše da Crna Gora treba da obezbijedi dalje usklađivanje sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) u oblasti zaštite zdravlja, posebno sa onima koje se odnose na kontrolu duvana.

Najstrože zakone u Evropi koje se odnose na zabranu pušenja imaju Velika Britanija, Švedska, Irska, Grčka, Bugarska, Španija... Kada je riječ o regionu, Crna Gora ima najstroži zakon kojim se zabranjuje pušenje.

Srbija slijedi instrukcije Svjetske zdravstvene organizacije i u ovoj godini Ministarstvo zdravlja uputiće ka Vladi zakon kojim se potpuno zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim i radnim prostorima.

Bosna i Hercegovina još nije usvojila zabranu pušenja u kafićima i restoranima, kao i radnim prostorima. Hrvatska, članica EU, takođe zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim prostorima, ali su dozvoljene pušače zone u ugostiteljskim objektima.

Duković: Bili smo previše strogi prema pušačima

Poslanik DPS-a Halil Duković ocijenio je da su prilikom usvajanja Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, u nekim stvarima bili previše strogi. On je istakao da je zakon trebalo usvojiti, ali da se već primjećuje pad prometa i smatra da su zaboravili na pušačku grupu, da im se stvore uslovi i obezbijedi prostor za pušenje u ugostiteljskim objektima.

Građani pomažu inspektorima

Iz UIP-a su “Vijestima” kazali da im se obraća veliki broj poslovnih subjekata pitanjima u vezi sa primjenom ovog zakona, interesuju se kako bi svoje postupanje, u ovoj oblasti, uskladili sa zakonom i tako izbjegli kazne.

Naglasili su da građani, prijavama o pušenju na zabranjenim mjestima, pomažu inspektorima u nadzoru.

Bonus video: