Brajović: Problemi romske populacije su problemi crnogorskog društva

Brajović je kazao da parlament predstavlja instituciju otvorenu za okupljanje i razgovor o potrebama svih članova društva
50 pregleda 4 komentar(a)
Konsultativno saslušanje na temu "Ostvarivanje dječjih prava u romskoj zajednici u Crnoj Gori", Foto: Skupština Crne Gore
Konsultativno saslušanje na temu "Ostvarivanje dječjih prava u romskoj zajednici u Crnoj Gori", Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 03.04.2018. 15:08h

Obrazovanje je jedan od najvažnijih preduslova ekonomske samostalnosti i istinske emancipacije pripadnika romske populacije, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović na sjednici Odbora za rodnu ravnopravnost.

Iz Skupštine je saopšteno da je na današnjoj sjednici, u susret Međunarodnom danu Roma, održano konsultativno saslušanje na temu „Ostvarivanje dječjih prava u romskoj zajednici u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na obrazovanje djevojčica.

Brajović se, kako je saopšteno, obratio članovima Odbora, predstavnicima Vlade, romske i egipćanske zajednice i međunarodnih i nevladinih organizacija.

On je kazao da je obrazovanje jedan od najvažnijih preduslova ekonomske samostalnosti i istinske emancipacije pripadnika romske populacije i da, pored značajnih pomaka u toj oblasti, treba raditi na daljem povećanju njihovog obrazovnog nivoa.

„Problemi romske populacije su problemi crnogorskog društva i svijest o tome svakodnevno raste“, poručio je Brajović.

On se, kako se navodi, uoči sjednice Odbora sastao sa predstavnicima udruženja koja se bave unaprjeđenjem položaja pripadnika romske zajednice.

Brajović je kazao da parlament predstavlja instituciju otvorenu za okupljanje i razgovor o potrebama svih članova društva.

Predstavnici udruženja su kao prioritetna pitanja naveli socijalno ekonomski status, nedovoljnu informisanost, rane i ugovorene brakove, nasilje u porodici i društvu.

„Kao i ohrabrujući podatak o visokom procentu spremnosti pripadnika romske zajednice da rade na rješavanju svog statusa, i visok stepen povjerenja u institucije sistema“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: