Najmanje šest decenija potrebno da zemlje zapadne Evrope prevaziđu jaz u oblasti rodne ravnopravnosti

Konferenciju je organizovala NVO "Vision of humanity", uz podršku UNDP, Ministarstva za ljudska prava i Glavnog grada
1342 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Tina Popović
Sa konferencije, Foto: Tina Popović
Ažurirano: 14.11.2019. 10:28h

Zapadna Evropa će prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, promijeniti jaz kad je u pitanju rodna ravnopravnost, tek za više od šest decenija.

To je na konferenciji "Vizija žene" koja je juče održana u Podgorici saopštila stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Danijela Gašparikova.

Ona je kazala da se i u Crnoj Gori, ali i u svijetu postavlja pitanje da li se suočavamo sa retrogradnim pitanjima.

"Zato je Crnoj Gori neophodna ujedinjena akcija za rodnu ravnopravnost, koja bi jače podsticala dalje promjene", kazala je Gašparikova.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka kazao je da je pitanje ekonomskog osnaživanja žena kroz različite afirmativne akcije koje taj resor sprovodi, u fokusu trenutnog djelovanja.

"Imajući u vidu da cijela razvojna strategija počiva na razvoju preduzetništva, učešće žena kao brojnijeg i obrazovanijeg dijela stanovništva je suštinski ključ uspjeha. Uvođenje posebnih kreditnih linija za žensko preduzetništvo pri IRF-u, posebna podrška preduzetnicama razvijena na lokalnom nivou, partnerstva sa udruženjima preduzetnica daje nam snagu i vjeru da idemo pravim putem", kazao je Zenka.

I predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđije Suhih smatra da bez ekonomske samostalnosti žena, nema stvarne rodne ravnopravnosti.

Podsjetio je i da Ženska politička mreža, koja okuplja žene političarke iz vlasti i opozicije, budžetira linije za žensko preduzetništvo u 14 opština, među kojima je i Glavni grad.

Suhih očekuje da će u buducnosti biti veća izdvajanja za žensko preduzetništvo na nivou opština.

Ivona Dabetić Vujović iz organizacije "Vision of humanity" rekla je da očekuje da će konferencija pokušati da istakne važnost zajedničkog djelovanja kako bi se stvarao povoljan društveni ambijent i put ka punoj rodnoj ravnopravnosti u Crnoj Gori.

Pojasnila je da je to neophodno, jer su posebno zemlje zapadnog Balkana pogođene činjenicom da ni u 21.vijeku žene i dalje, na primjer u oblasti tržišta rada, imaju niži stepen odgovornosti, ali i platu.

Konferenciju je organizovala NVO "Vision of humanity", uz podršku UNDP, Ministarstva za ljudska prava i Glavnog grada.

Bonus video: