POLICIJA ĆE RIGOROZNO KAŽNJAVATI

Zimska oprema obavezna na magistralnim putevima

Propisana novčana kazna za neposjedovanje zimske opreme je od 60 do 150 eura, dok je za nekorišćenje opreme predviđena globa od 80 do 300 eura (kada se na kolovozu nalazi snijeg i led, a vozač ne stavi lance na točkove)
14879 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2019. 23:03h

Saobraćajnim patrolama stigla je naredba MUP-a da od petka 15. novembra krenu sa kažnjavanjem vozača, koji na regionalnim magistralnim putevima nemaju obaveznu zimsku opremu, bez obzira kakvi su vremenski uslovi na putu.

Naredba je objavljena 12. novembra u Službenom listu, gdje je detaljno pojašnjeno na kojim putnim pravcima je do 31. marta 2020. godine obavezna zimska oprema na automobilima, kamionima, šleperima.

Ova naredba neće važiti za gradska jezgra i manje važne putne pravce sve dok na cestama nema snijega, leda i poledice.

To će u poraksi značiti da recimo vozači u Podgorici ne moraju da imaju zimsku opremu sve dok to vremenski uslovi dozvoljavaju, ali ukoliko krenu magistralom ka Kolašinu, Cetinju ili Petrovcu moraće da imaju obaveznu garnituru guma i dodatnu opremu za snijeg i led.

Putni pravci na kojima je od subote obavezna zimska oprema su: Cetinje - Budva, Petrovac - Sotonići, Lipci - Grahovo - Vilusi, Meterizi - Cetinje, Ilino brdo - Vilusi - Nikšić, Šćepan polje - Jasenovo polje, Nikšić - Danilovgrad, Bioče - Kolašin - Ribarevine, Jasenovo polje - Kruševice - Šavnik, Šavnik tunel "Ivica" ka Žabljaku, Đurđevića Tara - Bijelo Polje - Ribarevina. Oprema je obavezna i od Đurđevića Tare do Mojkovca i Kolašina. Od Ribarevina do Berana i dalje do Rožaja, Plava, Gusinja. Kolašin - Mateševo, magistrala od Buča do Lubnica ali i magistralni putevi, koji vode ka skijalištima.

Propisana novčana kazna za neposjedovanje zimske opreme je od 60 do 150 eura, dok je za nekorišćenje opreme predviđena  globa od 80 do 300 eura (kada se na kolovozu nalazi snijeg i led, a vozač ne stavi lance na točkove).

Policijske patrole će isključivati iz saobraćaja vozače, koji u zimskim uslovima nemaju zimske gume ali i opremu za takve uslove na cestama.

Iz policije su kazali da će, imajući u vidu trenutne meteo uslove, relativno visoke temperature za ovo doba godine, kao i to da na putevima još nijesu zimski uslovi, službenici saobraćajne policije, dok se meteo uslovi ne promijene, upozoravati vozače na obaveznost posjedovanja i korišćenja zimske opreme.

Oni su naveli da je Pravilnikom o bližim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putevima propisano šta obuhvata zimska oprema za putnička i teretna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 hiljada kilograma.

„Ona obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima, ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje, na najmanje dva pogonska točka, ili pneumatike za ljetnju upotrebu na svim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje, na najmanje dva pogonska točka“, kaže se u saopštenju.

Pored zimske opreme koja je navedena, za lake autobuse, teške autobuse, srednje teretno vozilo i teško teretno vozilo obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. 

zimske gume
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Iz policije su kazali da dubina šare na gazećoj površini pneumatika ne smije biti manja od četiri milimetra.

Iz policije su rekli da se za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta, u određeno vrijeme, obaveza upotrebe zimske opreme može utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

„Vremenski period i put, odnosno djelove puta na kojima je obavezna upotreba zimske opreme i kategorije vozila za koja je obavezna upotreba zimske opreme, naredbom propisuje Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) po prethodno pribavljenom mišljenju organa državne uprave nadležnog za poslove saobraćaja“, objasnili su iz policije.

Oni su istakli da nije tačno da se na vozilima koja učestvuju u saobraćaju na putevima u Crnoj Gori moraju posjedovati sva četiri pneumatika za zimsku upotrebu.