Ražnatović: Penzionisani Pavićević ne može voditi Sindikat

Ražnatović tvrdi da su, na posljednjoj sjednici GO SP, održanoj 13. novembra, članovi morali da se izjasne o predlogu Izvršnog odbora, za koji napominje da nije jednoglasno usvojen, o produžetku mandata predsjedniku Zvonku Pavićeviću i nakon odlaska u starosnu penziju
11443 pregleda 3 komentar(a)
Ražnatović, Foto: Luka Zeković
Ražnatović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.11.2019. 13:52h

Dugogodušnj predsjednik sindikalne organizacije Gimnazije "Slobodan Škerović" i doskorašnji funkcioner u Sindikatu prosvjete (SP) Predrag Ražnatović tvrdi da je juče tokom sjednice Glavnog odbora SP prekršen zakon, ali i Statut SP.

Ražnatović tvrdi da su, na posljednjoj sjednici GO SP, održanoj 13. novembra, članovi morali da se izjasne o predlogu Izvršnog odbora, za koji napominje da nije jednoglasno usvojen, o produžetku mandata predsjedniku Zvonku Pavićeviću i nakon odlaska u starosnu penziju.

"Ključno pitanje o kom je trebalo raspravljati je funkcionisanja SP nakon odlaska u starosnu penziju predsjednika sindikata Zvonka Pavićevića. Rasprava je, sinhronizovanim istupima ljudi bliskih predsjedniku, krenula drugim tokom", istakao je Ražnatović.

Zvonko Pavićević
Pavićević(Foto: Luka Zeković)

"Do početka pomenute sjednice većina članova nije održala sastanke u svojim organizacijama i opštinskim odborima (na šta ih je obavezivao član 58 statuta), kako bi imali stav o ovom važnom pitanju, pa su tako mogli iznijeti samo svoje lične stavove. Smatram da je za članstvo pogubna i činjenica da je ignorisan stav Statutarne komisije, čije su članove izabrali na Kongresu SP i čija su akta pos Statutu "konačna i izvršna". Statutarna komisija je potvrdila da predsjedniku prestaje radni odnos, a time i mandat u Sindikatu", kazao je on.

Bez obzira na to, 26 članova GO je glsalo za produženje mandata Pavićeviću, osam je bilo protiv, a tri uzdržani.

"Prema mom viđenju stvari, predsjednik SP Zvonko Pavićević ne može biti izuzetak u odnosu na sve prosvjetne radnike u Crnoj Gori i siguran sam da je moj stav, iznesen na sjednici, odražavao mišljenje ogromne većine članstva. Ovim postupkom je učinjena nenadoknadiva šteta i smanjena mogućnost ozbiljnog sindikalnog udruživanja. Nametanjem teze da se od 10.000 intelektualaca ne može naći valjani kandidat za predsjednika upućena je uvrjedljiva poruka svim prosvjetnim radnicima u Crnoj Gori", smatra Ražnatović.

Dodaje i da će nakon ovakve odluke GO SP, Sindikalna organizacija Gimnazije "Slobodan Škerović", a vjeruje i mnogi drugi kolektivi, održati sastanke na kojima će donijeti odgovarajuće zaključke u skladu sa svojim interesima.

Ostavku na mjesto predsjednika GO podnio još prije pola godine

Ražnatović navodi da su njegova dugogodišnja neslaganja sa "nametnutim odlukama i postupcima predsjednika rezultirala podnošenjem njegove ostavke na mjesto predsjednika Glavnog odbora SP u maju 2019."

"O ovom sukobu nisam obavijestio javnost zbog želje da se očuva jedinstvo Sindikata prosvjete", pojašnjava Ražnatović.

Bonus video: