"Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju intenzivnu i kvalitetnu odbrambenu saradnju"

Ministar odbrane Predrag Bošković je istakao značaj usavršavanja crnogorskih oficira na prestižnim vojnim akademijama Ujedinjenog Kraljevstva, kao i mogućnosti obučavanja pripadnika VCG u britanskim centrima za obuku
433 pregleda 1 komentar(a)
Bošković, Kemp i Mejkok, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković, Kemp i Mejkok, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju intenzivnu i kvalitetnu odbrambenu saradnju, baziranu na projektima koji doprinose uspješnoj reformi crnogorskog odbrambenog sektora i modernizaciji Vojske Crne Gore (VCG), ocijenjeno je na sastanku britanskih diplomata sa predstavnicima Ministarstva odbrane.

Britanska ambasadorka Alison Kemp i novoimenovani izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Kristofer Mejkok sastali su danas sa ministrom odbrane, Predragom Boškovićem.

Kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, sagovornici su razmijenili mišljenja o dosadašnjoj saradnji dvije države saveznice u oblasti odbrane.

“Ocijenili su da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju intenzivnu i kvalitetnu odbrambenu saradnju, baziranu na projektima koji doprinose uspješnoj reformi crnogorskog odbrambenog sektora, jačanju interoperabilnosti i modernizaciji kapaciteta Vojske”, navodi se u saopštenju.

Bošković je istakao značaj usavršavanja crnogorskih oficira na prestižnim vojnim akademijama Ujedinjenog Kraljevstva, kao i mogućnosti obučavanja pripadnika VCG u britanskim centrima za obuku.

On je ukazao na važnost uspostavljene bilateralne saradnje u oblasti sajber odbrane, gdje UK kroz brojne radionice i seminare doprinosi izgradnji institucionalnih i nacionalnih kapaciteta za sajber odbranu.

“Dugogodišnji kontinuitet odličnih odnosa još jedan je pokazatelj strateškog opredjeljenja Crne Gore da sa NATO saveznicima radi na očuvanju regionalnog i globalnog mira”, kazao je Bošković.

Ambasadorka i Mejkok su istakli da je neophodni novi modeli saradnje u oblasti odbrane, ali i jačanje postojećih.

Oni su naglasili da dobrim inicijativama i zajedničkim projektima mogu unapređivati kvalitetne odnose i graditi dobre temelje za čvrstu saradnju u budućnosti.

Bonus video: