Irina Popova izmirila sva dugovanja

Firma supruge glavnog moskovskog tužioca bila je dugogodišnji dužnik za porez na nepokretnosti Opštini Kolašin, a maju ove godine uplatila je sva dugovanja
7364 pregleda 1 komentar(a)
Projektovani izgled objekata na Jezerinama
Projektovani izgled objekata na Jezerinama

Firma „Monte biser“, vlasništvo supruge glavnog moskovskog tužioca Denisa Popova, Irine Popove, bila je dugogodišnji dužnik za porez na nepokretnosti Opštini Kolašin, ali je u maju izmirila sve obaveze.

Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni optužio je Popova za nezakonito bogaćenje, a kao primjer uzeo više miliona eura vrijedne nekretnine koje njegova porodica ima širom Crne Gore. U tekstu “Tajni život stranog agenta” Navaljni na blogu piše da je prije tačno deset godina Irina Popova, u to vrijeme zvanična supruga tužioca, osnovala kompaniju “Monte biser” sa sjedištem u Herceg Novom. Između ostalog, na tu firmu se vodi i oko osam hiljada kvadrata zemljišta na Jezerinama kod Kolašina. Navaljni tvrdi da se u Kolašinu gradi više vila na 1.500 metara nadmorske visine i veoma blizu skijaškog centra. Dodaje da su prvobitno planirali da ovdje izgrade mnogo više od vila - hotel, restoran, spa kompleks...

To preduzeće je do prošle godine bilo među četrdesetak drugih kojima opštinske službe, zbog nepoznate ili netačno date adrese, nijesu mogle uručiti rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnosti. Međutim, kako je“Vijestima“ kazao sekretar za finansije Dragan Bulatović situacija je sada drugačija.

„Hercegnovsko preduzeće „Monte biser“ u maju ove godine izmirilo je sve dugove, po osnovu poreza na nepokretnosti, prema kolašinskoj Opštini. Na današnji dan oni ne duguju ništa“, kazao je Bulatović.

Iz Opštine nijesu saopštili koliki su bili dugovi, ali Bulatović tvrdi da to „nije bio prevelik iznos“.

Kako su “Vijesti” provjerile u crnogorskom registru vlasnici firme “Monte biser” su Popova sa 65 odsto udjela, za koju Navaljni navodi da je supruga tužioca Popova, kao i of-šor firma “Keystone ICG” sa Britanskih Djevičanskih ostrva sa 35 odsto udjela. Na firmu se vodi zgrada sa 300 kvadrata apartmana i 700 kvadrata dvorišta u Morinju kod Kotora, kao i oko osam hiljada kvadrata zemljišta na Jezerinama kod Kolašina.

“Prema zvaničnim finansijskim iskazima, ukupna vrijednost nekretnina crnogorske kompanije je tri miliona eura”, navodi Navaljni, pokazujući izvještaj sa sajta crnogorske Poreske uprave.

Prema Centralnom registru Poreske uprave, Irina Popova ima još jednu firmu u Crnoj Gori, koju Navaljni ne pominje - to je “Strojprojekt” u kojoj ima udio od 66 odsto. Ova firma ima plac od 1.230 kvadrata u mjestu Petovića Zabio, kod Dobre Vode u Baru. Kapital ove firme iznosi pola miliona eura, ali joj je od aprila ove godine račun blokiran zbog duga od 992 eura.

Firma Irine Popove “Monte biser” iz Herceg Novog povezana je sa još dvije firme. Zastupnik Irene Popov u “Monte biseru”, Sergej Bakanin, osnivač je firmi “Aquatrol - Grahovo” i “Monteluks”, obje iz Herceg Novog. Na “Aquatrol - Grahovo” u katastru vodi se deset hiljada kvadrata zemljišta na Grahovu kod Nikšića. Kapital firme procijenjen je na 150 hiljada eura, a u blokadi je zbog duga od 958 eura.

Dobijena i građevinska dozvola, radovi daleko od kraja

Hercegnovska firma je Kolašincima poznata i po tome što joj je 2010. godine poništena građevinska dozvola za turistički kompleks u mjestu Paljevine, u blizini Ski centra Kolašin 1450.

Građevinska dozvola je, kako su tada ustanovile građevinska i urbanistička inspekcija, pribavljena na nelegalan način, to jest potpisalo je neovlašteno lice. Prema nezvaničnim informacijama, građevinsku dozvolu toj firmi potpisao je tadašnji predsjednik Opštine Mileta Bulatović, što je i bio jedan od razloga za poništenje. Pored toga, dozvole nijesu bile urađene u skladu sa planskim dokumentom, jer ga u to vrijeme nije ni bilo. Prije pet godina uz, kako u Opštini tvrde, zakonom predviđene procedure, obnovljen je proces i izdata nova građevinska dozvola. One su izdate u aprilu 2014. godine za četiri objekata u zahvatu Lokalne studije lokacije „Jasen“. U rješenju, kojim se izdaje dozvola, piše i da je rok za završetak radova tri godine.

Radovi na turističkom kompleksu u Paljevinama godinama su stajali. Međutim, od lani oni su intenzivirani, ali je projekat sada izgleda još daleko od završenog.

Bonus video: