PROTEST ISPRED ZGRADE MINISTARSTVA I ZAVODA ZA ŠKOLSTVO

Vuković: Masakrirali su status prosvjetnih radnika u Crnoj Gori

“Da zadovoljan prosvjetni radnik ne bude sredstvo, nego cilj, da se prestane sa zastrašivanjem, uslovljavanjem i ocjenama jer tek na mjestu gdje prestaje sila, počinje moral, a sama naša profesija bazira se na etičnosti nadležnih prema nama i nas prema djeci,” poručeno je sa današnjeg protesta
3231 pregleda 5 komentar(a)
Vuković, Foto: Boris Pejović
Vuković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.11.2019. 19:02h

Predstavnici Prosvjetne zajednice zatražili su povratak ličnog i profesionalnog dostojanstva.

“Da zadovoljan prosvjetni radnik ne bude sredstvo, nego cilj, da se prestane sa zastrašivanjem, uslovljavanjem i ocjenama jer tek na mjestu gdje prestaje sila, počinje moral, a sama naša profesija bazira se na etičnosti nadležnih prema nama i nas prema djeci,” poručeno je sa današnjeg protesta “Lekcija 3” ispred zgrade Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo.  

Prosječna plata napomenuli su iz Prosvjetne zajednice, u prosvjeti je 485 eura a prosječna plata na nivou države  516 eura. 

Sa današnjeg protesta
Sa današnjeg protesta(Foto: Boris Pejović)

Naveli su i da u prosječnom slučaju, prosvjetni radnik sa četvoročlanom porodicom živi u zoni siromaštva i kao takav nikako ne može u punom kapacitetu odgovoriti radnim obavezama niti biti uzor omladini. 

Naročito, ističu, ako je prinuđen da radi dodatne poslove u ugostiteljatvu i slično. 

Krsto Vuković kazao je da nije bilo jednog jedinog odgovora na njihove zahtjeve, iako su ih, napominje, uputili prije nekih dva.

Među njima je i povećanje zarada od 25 odsto. Komentarišući dogovor Ministarstva i Sindikata prosvjete o povećanju zarada od devet odsto sljedeće godine, pa još tri odsto godinu kasnije, on je povećanje okarakterisao mizernim.

Govoreći o radu Sindikata pod upravom Zvonka Pavićevića, Vuković je napomenuo da su “radili sve da ne urade ništa”. 

Sa protesta prosvjetne zajednice ispred Ministarstva prosvjete
Sa protesta prosvjetne zajednice ispred Ministarstva prosvjete(Foto: Boris Pejović)

“Masakrirali su status prosvjetnih radnika u Crnoj Gori,” kazao je on.

On je ocijenio da je Predrag Ražnatović, finkcioner Sindikata prosvjete, trebalo da podnese ostavku jer je u jučerašnjem saopštenju kazao da je godinama ćutao i da nije htio da remeti jedinstvo Sindikata.

Čestitajući Pavićeviću odlazak u penziju, Vuković je kazao da je Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila da on nije projavio imovinu ali da ne zna je li kažnjen. Preko puta zgrade postavljen je transparent sa pitanjem “Je li vas sramota?”.