Knežević: Inspektori uočili nepravilnosti u ispuštanju otpadnih voda u potok

Knežević tvrdi da su inspektori uočili nepravilnosti kada je riječ o ispuštanju otpadnih voda u Mednički potok, koje će vlasnici rudnika morati da uklone
3139 pregleda 2 komentar(a)
Jedna od fotografija koje je objavio Knežević, Foto: Facebook.com
Jedna od fotografija koje je objavio Knežević, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 15.11.2019. 22:55h

Ekološka, vodoprivredna i inspekcija za slatkovodno ribarstvo danas su obišli Rudnik "Šuplja stijena", u blizini Pljevalja, gdje je juče došlo do zagađenja dijela rijeke Ćehotine. Pored njih, nadzor je izvršila i policija.

To je "Vijestima" kazao predsjednik Sportskog ribolovnog kluba (SRK) "Lipljen" Vaso Knežević. On je juče objavio fotografije zagađene Ćehotine i rekao da zagađenje dolazi iz potoka u koji se ulivaju otpadne vode obližnjeg rudnika olova i cinka "Šuplja stijena", kojim upravalja kompanija "Gradir Montenegro".

Knežević tvrdi da su sve inspekcije i policija sačinili zapisnik nakon što su izašli na mjesto događaja i vidjeli u kakvom je stanju rijeka.

Knežević tvrdi da su inspektori uočili nepravilnosti kada je riječ o ispuštanju otpadnih voda u Mednički potok, koje će vlasnici rudnika morati da uklone.

Direktor pljevaljske kompanije "Gradir Montenegro" Petar Vraneš ranije je rekao da mu je nepoznato da li je i na koji način rudnik "Šuplja stijena" juče zagadio Ćehotinu, i da čekaju inspekciju da da konačan nalaz.

Ihtiolog i profesor Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Danilo Mrdak kazao je jutros "Vijestima" da nizvodno od Medničkog potoka, u koji se ulivaju otpadne vode rudnika, nema riba. On je pozvao nadležne da spriječe trovanje rijeke Ćehotine.

Ta rijeka je, zajedno sa rijekom Vezišnicom zagađena u junu kada su ribolovci iz njih izvadili oko tonu mrtve ribe. Policija je tada podnijela krivične prijave protiv Termoelektrane (TE) Pljevlja i još četiri osobe. Komisija je tada procijenila da za načinjenu štetu Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), u čijem je vlasništvu termoelektrana, treba da plati 354.650 eura.

Bonus video: