Zuković, Raonić i FK "Breznica" dobitnici Nagrade “20. novembar“

"Predložene kandidate krasile su respektabilne biografije i značajan doprinos unapređenju ukupnog društvenog ambijenta Pljevalja i promociji našeg grada", kazao je predsjednik žirija, Branko Banović
533 pregleda 0 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Dragan Zuković, Zoran Raonić i Fudbalski klub "Breznica" ovogodišnji su dobitnici Nagrade “20. novembar“, koja se dodjeljuje povodom Dana opštine Pljevlja

Kako je saopštio predsjednik žirija, Branko Banović, na ovogodišnji konkurs za dodjelu nagrade pristigla su tri predloga za dodjelu nagrade za fizička lica.

"Predložene kandidate krasile su respektabilne biografije i značajan doprinos unapređenju ukupnog društvenog ambijenta Pljevalja i promociji našeg grada", kazao je on.

Dragan Zuković rođen je u selu Glibaći kod Pljevalja 1953. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Pljevljima. Studije matematike završio je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1977. godine, čime je stekao zvanje profesora matematike. Nedugo nakon diplomiranja zasnovao je radni odnos u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“, gdje je skoro tri naredne decenije radio u zvanju profesora matematike.

"Kao profesor matematike afirmisao se radom i ukupnim odnosom prema nastavi, zbog čega je bio omiljen među učenicima i kolegama. Za direktora ove vaspitno-obrazovne ustanove izabran je 2005. godine. Njegove organizatorske sposobnosti, kao i ukupan doprinos razvoju institucije široko su vrednovani, te se na poziciji direktora Gimnazije nalazio sve do septembra ove godine. Pored urođenih, kao i obrazovanjem i iskustvom stečenih pedagoško-didaktičkih kvaliteta, Zukovićeve ukupne menadžerske sposobnosti posebno su se ogledale u poboljšanom kvalitetu obrazovno-vaspitnog rada, razvoju materljalno-tehničklh uslova za savremeni način izvođenja nastave i rada u školi, kao i unapređenoj saradnji sa lokalnom zajednicom. Kao njen učenik, profesor i direktor, Dragan Zuković je najveći dio života posvetio pljevaljskoj Gimnaziji, a među sugrađanima uvijek se isticao radom, profesionalnim i ljudskim vrlinama", navodi se u saopštenju.

Zoran Raonić rođen je u Đurđevića Tari, a stalno je nastanjem u Pljevljima, gdje je i radio sve do penzionisanja.

"U domaćoj i u široj društvenoj sredini afirmisao se kao plodan i talentovan književni stvaralac. Objavio je 13 knjiga koje pripadaju različitim književnim rodovima i vrstama. Redovno sarađuje sa preko 70 listova i časopisa u našoj zemlji i inostranstvu, a poezija mu je prevedena na sedam stranih jezika. Zastupljen je u mnogim zbonicima i antologijama, među kojima su i antologije svjetske haiku poezije na francuskom, engleskom, grčkom, ruskom i našem jeziku. Njegovo stvaralaštvo nalazi se u antologijama crnogorskog i balkanskog aforizma koje su objavljene u Podgorici, Beogradu, Skoplju i Sarajevu, kao i u antologijama haikua Balkana i crnogorskog epigrama, te u više drugih panorama i izbora. Za poeziju, prozu, haiku i aforizme dobio više međunarodnih nagrada. Svojim sakupljačkim i književnim radom na usmenom narodnom stvaralaštvu Zoran Raonić je stvorio svojevrsnu hroniku Potarja i Pljevalja. O Raonićevom radu napisano je mnogo kritičkih sudova i opservacija, koji su jedinstveni u ocjeni da je njegovo djelo višestruko značajno i da posjeduje visoke umjetničke vrijednosti", navodi se u saopštenju.

Na konkurs za dodjelu nagrade pristigla su dva predloga za dodjelu nagrade za pravna lica, a dobitnik priznanja je Fudbalski klub „Breznica“.

FK „Breznica“ osnovan je 2013. godine od strane entuzijasta koji su željeli da okupe mlade i perspektivne pljevaljske fudbalere i fudbalerke. Pored muške sekcije koja broji oko 200 članova okupljenih u različitim starosnim kateogorijama, klub ima i žensku sekciju koja okuplja 100 djevojaka uzrasta od 12 do 20 godina.

"Uspjesima ženske selekcije, FK „Breznica“ umnogome je prevazišao lokalne okvire kada je u pitanju razvoj i promocija ženskog fudbala. Neposredno po osnivanju, Ženski fudbalski klub „Breznica“ postao je član Prve ženske Fudbalske lige Crne Gore, a nedugo zatim i šampion Ž.F.L Crne Gore. Fudbalerke „Breznice“ već četvrtu godinu uzastopno igraju kvaiflkacione utakmice za Ligu šampiona Evrope za žene, a ove godine nijanse su ih dijelile od prolaska u šesnestinu finala. Više djevojaka do sada je dobilo poziv da igra za reprezentaciju Crne Gore, a Klub, njegove fudbalerke i trener već su dobitnici značajnih priznanja. Treba naglasiti da FK „Breznica“ bilježi kontinuirani napredak i da je realno očekivanje da će ženska sekcija kluba, pored pobjeda u kvalifikacionim fazama, javnost obradovati i uspjesima u višim fazama UEFA Lige Šampiona za žene. Žiri je posebno vrednovao činjenicu da su uspjesi FK „Breznica“ i ukupan napredak kluba ostvareni u ambijentu evidentne krize sporta u Pljevljima", stoji u saopštenju.

Bonus video: