Inspekcija utvrdila da je voda u Ćehotini "bistra sa primjetnim talogom bijelo sive boje na dnu"

Direktor pljevaljske kompanije "Gradir Montenegro" Petar Vraneš ranije je rekao da mu je nepoznato da li je i na koji način rudnik "Šuplja stijena" juče zagadio Ćehotinu, i da čekaju inspekciju da da konačan nalaz
1287 pregleda 0 komentar(a)
Ćehotina, Foto: Facebook
Ćehotina, Foto: Facebook

Inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja juče su izašle na lokalitetu Tatarovine, gdje je Ćehotina prije u četvrtak bila vidno zamućena, i tom prilikom su utvrdili da je oko 10 časova "voda na navedenom lokalitetu bistra sa primjetnim talogom bijelo sive boje na dnu", saopšteno je "Vijestima" iz tog resora.

U Ministarstvu tvrde da su njihove službe na teren izašle po prijavi korisnika riba i drugih vodenih organizama u tom dijelu Ćehotine - pljevaljskog Sportskog ribolovnog kluba (SRK) "Lipljen".

Predsjednik te organizacije Vaso Knežević u četvrtak je objavio fotografije zamućene Ćehotine i rekao da zagađenje dolazi iz potoka u koji se ulivaju otpadne vode obližnjeg rudnika olova i cinka "Šuplja stijena", kojim upravalja kompanija "Gradir Montenegro".

U Ministarstvu tvrde da su izvršili kontrolu i rudnika koji se nalazi u blizini, kako bi utvrdili da li postoji njihova odgovornost zbog "ispuštanja tečnog otpada" u rijeku.

"Inspekcijske službe u saradanji sa korisnikom riba i drugih vodenih organizama u opštini Pljevlja SRK 'Lipljen' izvršili su kontrolu uzvodno od lokacije na kojoj je došlo do zamućenja u cilju utvrđivanja izvora ispuštanja navedene tečnosti koja je prozrokovala zamućenje. S obzirom da na ovom potezu posluje privredno društvo 'Gradir Montenegro' obavještavamo vas da je izvršena inspekcijska kontrola kod navedenog privrednog subjekta radi utvrđivanja evenutalne odgovornosti za ispuštanje tečnog otpada od proizvodnje ili prerade, a koji mogu negativno uticati na kvalitet ribolovne vode", navodi se u odgovoru Ministarstva.

Tvrde da će inspekcijke službe minstarastva sprovesti sve upravne mjere i radnje u skladu sa Zakonom o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi, dok će nadležne institucije preuzeti radnje utvrđivanja na koji način i ko je počinio navedeno zamućivanje ribolovne vode, kako bi se utvrdio i adekvatno kaznio počinilac.

Direktor pljevaljske kompanije "Gradir Montenegro" Petar Vraneš ranije je rekao da mu je nepoznato da li je i na koji način rudnik "Šuplja stijena" juče zagadio Ćehotinu, i da čekaju inspekciju da da konačan nalaz. Ihtiolog i profesor Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Danilo Mrdak kazao je jutros "Vijestima" da nizvodno od Medničkog potoka, u koji se ulivaju otpadne vode rudnika, nema riba. On je pozvao nadležne da spriječe trovanje rijeke Ćehotine. Ta rijeka je, zajedno sa rijekom Vezišnicom zagađena u junu kada su ribolovci iz njih izvadili oko tonu mrtve ribe. Policija je tada podnijela krivične prijave protiv Termoelektrane (TE) Pljevlja i još četiri osobe. Komisija je tada procijenila da za načinjenu štetu Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), u čijem je vlasništvu termoeeltrana, treba da plati 354.650 eura.

Bonus video: