KOR: Klica da odgovara za katastrofalno stanje u nacionalnim parkovima

U Koaliciji za održivi razvoj ocjenjuju da direktora NPCG zaštita nacionalnog blaga ne zanima, već da štiti interes investitora
3110 pregleda 15 komentar(a)
Klica, Foto: Zoran Đurić
Klica, Foto: Zoran Đurić

Direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi, Elvir Klica, mora snositi odgovornost za katastrofalno stanje u nacionalnim parkovima, poručili su iz Koalicije za održivi razvoj (KOR).

Iz KOR-a najavljuju da će u saradnji sa partneriskim nevladinim organizacijama i ekološki osvješćenim građanima u ponedjeljak 18. novembra u 10 časova, održati performans ispred Uprave NPCG, odakle će, kako navode, pozvati Klicu na odgovornost zbog "katastrofalne situacije u svim nacionalnim parkovima".

"Klica je, na žalost, u aprilu pokazao da ga zaštita nacionalnog blaga ne zanima, već da je tu kako bi potpisom da se posjeku stabla u srcu NP Durmitor, stao u zaštitu interesa investitora. Da je iole odgovoran, a nije, već tada bi podnio ostavku i izvinio se Durmitorcima i njihovim prijateljima koji su odbranili Crno jezero i spriječili Klicine privilegovane poslovne partnere da taj dragulj pretvore u privatno izletište. Da je iole odgovoran, uključio bi se u odbranu Durmitorovog statusa UNESCO-a koji je ugrožava Vlada planiranim skijalištem na Savinom kuku i prevođenjem vode iz Modrog jezera, koje je u granicama NP Durmitor", navode iz KOR-a.

Klica bi, dodaju, osudio devastaciju rijeke Tare "da je imao znanja o onome što mu je povjereno na čuvanje".

"Da ima obraza preuzeo bi odgovornost za krivolov strujom na Skadarskom jezeru koji je za 10 puta porastao od kada je on direktor. Preuzeo bi odgovornost i za krčenje i čistu sječu šuma u i oko granica svih nacionalnih parkova, ne bi privatne kompanije imale ključeve od rampi u Nacionalnim parkovima i ne bi doveo stotinu novih ljudi bez znanja i kvalifikacija da krčme budžet nacionalnih parkova, kao što ne bi tendere davao prijateljima i rođacima i ne bi poslije samo par mjeseci dobio stan u Podgorici dok zaposleni koji u NP rade decenijama sastavljaju kraj sa krajem. KOR je tu da podsjeti Klicu i sve ostale bez znanja, časti i odgovornosti, a koji imaju dužnost da štite naše najvažnije i najljepše resurse da vrijeme odgovornosti dolazi - i da mora podnijeti ostavku", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: