Bačić je prva žena pilot u CG: Prvi let je uvjerio da je napravila pravi izbor

Prva žena pilot u istoriji Crne Gore Kristina Bačić kaže da joj vojni poziv nije bio stran, jer joj je otac vojno lice i da su je uniforma i vojnički način života pratili kroz odrastanje
18809 pregleda 9 komentar(a)
U Grčkoj usavršila pilotiranje avionima: Bačić, Foto: Privatna arhiva
U Grčkoj usavršila pilotiranje avionima: Bačić, Foto: Privatna arhiva

Kristina Bačić prva je žena pilot u istoriji Crne Gore, a letačku karijeru danas gradi u Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore.

“Vojni poziv mi nije bio stran jer mi je otac vojno lice, dakle uniforma kao i sam način života su me pratili kroz odrastanje. Uz podršku mojih roditelja i individualnu fizičku pripremu, prošla sam obuku, a nakon svog prvog samostalnog leta sam bila sigurna da sam napravila pravi izbor“, odgovorila je dvadesetčetvorogodišnja Baranka na pitanje “Vijesti“ o interesovanju za pilotiranjem. Po završetku gimnazije, odlučila se za Vojnu vazduhoplovnu akademiju u blizini grčke prijestonice.

Danas pilotira helikopterima VCG, ali je sa Vojne vazduhoplovne akademije prošle godine diplomirala usavrašavajući se isključivo na avionima.

“Na akademiji sam prvobitno završila početnu obuku na vazduhoplovu ‘T-41’ što je ujedno vojna verzija ‘Cessne 172’. Početnu obuku uspješno sam završila na prvoj godini školovanja, a nakon toga, na četvrtoj godini sam prošla obuku na avionu ‘Texan II’, američke proizvodnje, koja ujedno predstvalja i obuku za selekciju pilota”, pojašnjava Bačićeva.

Diplomirala 2018. godine
Diplomirala 2018. godine(Foto: Hellenic Air Force)

U zavisnosti od ostvarenih rezultata, kadeti se poslije toga usmjeravaju na obuku za transportne helikoptere, ili nastavljaju put ka mlaznim avionima.

Ta obuka se ne obavlja u bazi gdje se nalazi akademija, već u drugom dijelu Grčke.

“Program je drugačiji i kadeti - piloti su oslobođeni tipične nastave koju prate kadeti sa ostalih smjerova, već se pažnja potpuno usmjerava na letačku obuku koja je podjednako, ako ne i zahtevnija od tipičnog programa na akademiji”, kazala je ona. Stupanjem u službu u Vojsci Crne Gore, krenula je i obuka na helikopterima.

“U Vazduhoplovstvu VCG trenutno su u upotrebi helikopteri tipa ‘Gazela’ i ‘Bell 412’, a očekujemo i nabavku četiri nova helikoptera ‘Bell 505’ koji će omogućiti još bolji nastavak obuke”, kazala je ona. Crna Gora od prošle godine bogatija je za tri helikoptera kompanije “Bell” vrijedna 30 miliona eura, a “Vijesti” su protekle sedmice objavile da se Ministarstvo odbrane odlučilo za trgovinu još četiri od iste kompanije, ali modele “505”. Potporučnica je trenutno postavljena na radno mjesto u Helikopterskoj eskadrili Vazduhoplovstva VCG, odjeljenje transportnih helikoptera.

Danas dio Helikopterske eskadrile VCG
Danas dio Helikopterske eskadrile VCG(Foto: Privatna arhiva)

Na pitanje “Vijesti” kakvo je njeno dosadašnje iskustvo u Vazduhoplovstvu VCG, Bačićeva kaže da nije očekivala takvu dobrodošlicu i da je prijatno iznanđena odnosom ljudi prema njoj, kako u Ministarstvu tako i u Vojsci.

Potrebna je prije svega želja: Bačić
Potrebna je prije svega želja: Bačić(Foto: Privatna arhiva)

“Iako sam u toku studija bila u skoro potpunom ‘muškom’ kolektivu i naviknuta na takvo okruženje, plašila sam se da ću narušiti postojeću rutinu kolega koja se odvijala u eskadrili. Međutim, još prvog dana sam se razuvjerila. Prihvatili su me kao svoju i uvidjeli da možemo mnogo naučiti iz naših iskustava. Od prvog dana kolege su mi podrška, a njihovo znanje i iskustvo od neprocjenjive važnosti. Nikad nisam osjetila bilo koji vid diskriminacije ili razliku samo zbog toga što sam žena. Zaista se osjećam kao član kolektiva i brzo smo našli zajednički jezik”.

Želja presudna, trud se definitivno isplati

Trud se definitivno isplati, poručila je Bačić na pitanje “Vijesti” ima li neki savjet za djevojke koje takođe razmišljaju o mpilotskoj karijeri. “Bilo je i uspona i padova, ali je bitno izdignuti se iz svega izaći jači i bogatiji za novo znanje i iskustvo, jer samo tako možemo napredovati u karijeri i kao osoba. Vojni poziv je i više nego idealan da se to ostvari. Potrebna je prije svega želja, fizička spremnost, a više od svega, snaga uma i znanje. Neophodna je dobra koncentracija, snalaženje u prostoru i naravno, timski rad, a to je jedna od prvih i glavnih stvari koju učimo na akademiji, a potom primjenjujemo stupanjem u službu”.

Bonus video: