Baković se kiti modnim detaljem sa potpisom "Rolex": Na ruci sat od godišnje plate?

Baković je prošle godine zaradio ukupno 14.818,56 eura, što je manje od vrijednosti najskupljeg od nekoliko časovnika sa kojima se pojavljivao na konferencijama za medije, pod uslovom da je riječ o originalu. Kopije tih satova mogu se trgovati i za po dvadesetak eura, a Baković već mjesec odbija da odgovori da li je riječ o originalima ili replikama
33675 pregleda 104 komentar(a)
Baković, Foto: Boris Pejović
Baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.11.2019. 10:56h

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković duže od mjesec odbija da odgovori “Vijestima” da li na ruci nosi skupocjene satove, ili kopije originala od kojih neki koštaju i više od deset hiljada eura.

Trag o kolekciji ručnih časovnika ne postoji u njegovom imovinskom kartonu, koji predaje od kada je postao zamjenik osnovnog državnog tužioca.

Prema podacima koje je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, Baković je prošle godine zaradio ukupno 14.818,56 eura, što je manje od vrijednosti najskupljeg sata u njegovoj kolekciji, pod uslovom da je riječ o originalu.

Sat švajcarske kompanije luksuznih časovnika “Rolex”, model “Submariner”, na ruci prvog čovjeka kriminalističke policije zablistao je na konferenciji za medije održanoj početkom septembra. Nešto ranije, Baković se pred novinarima pojavio sa ručnim satom, za koji je, gledajući fotografiju, jedan od eksperata kazao da podsjeća na model “Cellini” iste švajcarske kompanije.

Za samo ta dva časovnika, ukoliko su original, i ako ih je sam kupovao, pomoćnik direktora Uprave policije morao je izdvojiti više od 20.000 eura.

Kopija ili original: Rolex na ruci Bakovića na jednoj od konferencija za medije
Kopija ili original: Rolex na ruci Bakovića na jednoj od konferencija za medije(Foto: Boris Pejović)

Kopije tih satova mogu se naći i za po dvadesetak eura.

Na zvaničnom sajtu te švajcarske kompanije, “Submariner” kakav je Baković imao na ruci početkom septembra košta 7.850 eura, a cijena modela “Cellini” je 17.950 eura.

Navodno, na događaju kom su prisustvovale i strane diplomate, Baković je nosio skupocjeni sat švajcarskog brenda “Breguet Tourbillon”. Jedan od učesnika tog skupa “Vijestima” je rekao da je to prvo što mu je upalo u oči kada se rukovao sa Bakovićem.

“Mislim da mu je na ruci bio upravo ‘Brege’ i to model koji ne košta manje od 20.000 eura. To sam zapamtio jer je to bio jedan od mojih prvih zvaničnih susreta u Crnoj Gori i bilo mi je šokantno da se ovdašnji funkcioneri tako javno razmeću bogatstvom, iako Crna Gora nema standard za tu vrstu luksuza”, kazao je strani diplomata “Vijestima”.

Sat od navodno 17 hiljada eura: Baković
Sat od navodno 17 hiljada eura: Baković(Foto: Boris Pejović)

Baković od kraja septembra neće da odgovori da li posjeduje sat “Rolex - Submariner”, ako da, je li originalan, od kada je u njegovom vlasništvu i da li ga je kupio, ili eventualno dobio. Nije odgovorio ni na pitanje da li je, kada i po kojoj cijeni kupio taj ručni časovnik, niti ukoliko je pak poklon - od koga je dobio sat vrijedan najmanje 7.850 eura.

Nije odgovorio ni da li je, ukoliko na ruci ne nosi kopije luksuznih časovnika, prijavio Agenciji za sprječavanje korupcije da ih posjeduje.

Iz Službe za odnose sa javnošću Uprave policije “Vijestima” je rečeno da Baković neće odgovarati na pitanja o luksuznim satovima.

Rolex
Rolex(Foto: Screenshot)

On nije odgovorio ni na pitanja “Vijesti” koliko posjeduje ručnih satova marke “Rolex” i drugih skupocjenih brendova i koji su to satovi i da li ih je i po kojoj cijeni kupovao ili dobio na poklon i od koga.

Baković je za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije, odnosno za v.d. šefa Sektora kriminalističke policije, imenovan u januaru 2017. godine. Na toj funkciji zamjenio je Milovana Pavićevića koji je podnio ostavku. Tri mjeseca kasnije, rješenjem ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, imenovan je za pomoćnika.

U policijsku fotelju došao je iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, gdje je radio od 2004. godine kada je karijeru započeo kao pripravnik.

Od juna 2009. godine do prelaska u Upravu policije, radio je kao zamjenik osnovnog državnog tužioca.

Trgovina falsifikatima je krivično djelo

Ako je Baković kupio replike originalnih satova, podržao je kriminalne aktivnosti trgovine falsifikovanim brendovima kojom se krše autorska prava.

Krivični zakon predviđa obavezu svakog građanina da prijavi krivično djelo ako za njega ima saznanje, a ako je ne prijavi - počinilac je krivičnog djela za koje je zaprijećena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.

Zakonom o primjeni propisa kojim se uređuje zaštita prava intelektualne svojine predviđeno je da je nadležnost Uprave carina da spriječi ulazak falsifikovanih brendova u Crnu Goru, dok Tržišna inspekcija kontroliše trgovinu u državi.

Zakonom je propisana i kazna od 3.000 do 30.000 eura za stavljanje u promet krivotvorenih brendova. Krivični zakonik za to djelo predviđa i kaznu zatvora do tri godine.

Bonus video: