Za manje gužvi na putu do skijališta i više parking prostora u gradu

Postoji potreba da se formira mini štaba za praćenje zimske turističke sezone
1921 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Turisti, tokom prošle turističke zime, najviše su primjedbi imali na gužve i saobraćajne probleme na putu od grada do Ski centara Kolašin 1450 i Kolašin 1600. U narednom periodu treba raditi na rješavanju tih prblema, pa je neophodan timski rad više službi i preduzeća. To je, između ostalog, istaknuto na današnjem sastanku predstavnika lokalne uprave, policije i turističkih preduzeća, koji je inicirao načelnik Odjeljeja bezbjednosti (OB) Milija Vukanić.

Prema njegovim riječima, policija je prošle godine bila stalno prisutni na putu i davala sve od sebe da se saobraćaj odvija što urednije.

„Kvalitetno i pravovremeno čišćenje puteva sa proširenjima, treba da budu prioritet onih čija je to obaveza. Tu se ne smije kasniti jer se kasnije puno toga „prelama“ preko nas, a nijesmo ni krivi ni odgovorni“- rekao je Vukanić.

On je nagalsio potrebu da se formira mini štaba za praćenje zimske turističke sezone.

„Put do skijališta, koji je u nadležnosti Crnagoraputa, treba održavati kvalitetno sa dovoljno širine i proširenja. Kapacitet parkinga na skialiština treba povećati. Počećemo da rješavamo problem parking prostora u gradu, koji je odavno traje“, kazao je predsjednik Opštine Milosav Bulatović.

Kako je najavio direktor lokalne Turističke organizacije (TO) Aleksandar Vlahović, Opština će, tokom naredne turističke sezone, do skijališta, organizovati prevoz autobusom sa 50 mjesta, koji će kretati sa trga.

„Cilj nam je da taj autobus bude prevoz za goste koji su u privatnom smještaju, pošto hoteli „Bjanka“ i „Šeraton“ imaju svoje autobuse. Tako bi smanjili broj automobila, koji kreću skijalištima“, objasnio je Vlahović.

Izgradanja mini hidroeletrane, tvrdi direktor Ski centra Kolašin 1600, uzrkovala je mnoge probleme na putu do skijališta. On je rekao da je put sada djelimično popravljen, „ali još nije ispunjen dogovor da se dovede u prethodno stanje i asfaltira“.

„Kolašinu hitno treba parking servis, a tada će i turistima biti lakše kada dođu u naš grad. Očekivao sam da na sastanku bude predstavnika CEDIS-a, jer smo prilikom nedavne kiše cijeli dan bili bez struj, pa ne znam šta očekujemo kada krenu snjegovi i mećave“, kaže Jeknić.

Prema riječima Ljiljane Rakočević, sekretarke za urbanizam, prostorno planiranje i komunalne poslove, investitor koji gradi mini hidroelektranu, nije tražio dozvolu za prekopavanje puta ka Bjelasici. Da jeste, kako je objasnila, dobijenim rješenjem, bio obavezan da put vrati u prvobitno stanje. Sekretarka je najavila da se priprema projektna dokumentacija za modernizaciju puta od Bablje Grede, kroz Kolašin, do Bjelasice.

Neophodna dodatna signalizacija, a “opštinari“ da parkiraju u garaži

Nedostatak signalizacije od ulaza u Kolašin do Bjelasice, tvrdi Jeknić, stvara mnogo teškoća u saobraćaju. To je, tvrdi on, naročito vidljivo na raskrsnici kod „Ruskih vila“ , „pa se ne zna gdje se kreće ka Ski centru Kolašin 1600, a gdje ka Ski centru Kolašin 1450“.

Parking Ski centra Kolašin 1450 ima 350 do 370 mjesta, dok će parking Ski centra Kolašin 1600, nakon planiranih radova, imati oko 500 parking mjesta.

Zoran Bulatović, predstavnik Gorske službe zaštite je predložio da se promijeni režim saobraćaja u gradu, jer sadašnji, tvrdi on, stvara gužve.

„Nova parking mjesta ćemo dobiti i ako se zaposleni u opštinskoj administraciji, budu parkirali u garaži Spomen doma. Njihova sadašnja parking mjesta treba ostaviti turistima, a ne da ga zauzimaju mještani kojima je kuća na 200-300 metara od radnog mejsta“, reko je Bulatović.

Bonus video: