Bakovićevi satovi ljuljaju ugled policije

Pomoćnik direktora Uprave policije, odgovarajući na pitanja o luksuznim satovima, kazao da je prijavio sve što je po zakonu bio dužan Nezavisni ekspert za borbu protiv korupcije Drago Kos, poručio da, ako su satovi original, starješine tog policijskog funkcionera moraju razmisliti “što sa njim da urade”
15946 pregleda 119 komentar(a)
Na ruci “Rolex” od par hiljada eura: Baković, Foto: Boris Pejović
Na ruci “Rolex” od par hiljada eura: Baković, Foto: Boris Pejović

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković ponovo se pred novinarima pojavio sa jednim iz kolekcije ručnih satova, ali je odbio da odgovori na pitanje da li nosi skupocjene časovnike, ili kopije originala od kojih neki koštaju i više od deset hiljada eura.

Na predstavljanju Radnog dokumenta EK o stanju u poglavljima 23 i 24, novinarima je objasnio da je prijavio svu svoju imovinu koju je prema Zakonu o sprečavanju korupcije bio dužan da prijavi: “Ja sam to uradio i to je sve transparentno. To radim svih 10 godina od kada se nalazim na javnoj funkciji”.

“Vijesti” su juče objavile da je sat švajcarske kompanije luksuznih časovnika “Rolex”, model “Submariner”, na ruci prvog čovjeka kriminalističke policije zablistao na konferenciji za medije održanoj početkom septembra. Nešto ranije, Baković se pred novinarima pojavio sa ručnim satom, za koji je, gledajući fotografiju, jedan od eksperata kazao da podsjeća na model “Cellini” iste švajcarske kompanije. Za samo ta dva časovnika, ukoliko su original, i ako ih je sam kupovao, pomoćnik direktora Uprave policije morao je izdvojiti više od 20.000 eura. Kopije tih satova mogu se naći i za po dvadesetak eura.

Nezavisni ekspert za borbu protiv korupcije Drago Kos, kazao je da je Baković morao prijaviti satove, ukoliko im vrijednost prelazi 5.000 eura.

Baković juče nemušto o satovima
Baković juče nemušto o satovima(Foto: Zoran Đurić)

“Tu nema vrdanja. Zavisi samo kolika je stvarna vrijednost tog sata”, rekao je Kos.

Istakao je da Baković neprijavljivanjem luksuznih časovnika, ukoliko su original, šalje ružnu sliku o crnogorskoj policiji:

“Ljudi koji bi prvi trebalo da se pridržavaju zakona i reda, da ga krše - to daje dosta ružnu sliku ne samo o njima, nego o cijelom sastavu policije, tako da bi njegove starješine morale da razmisle šta će sa njim da urade”, ocijenio je Kos.

Problem u ASK, ne u zakonu

Komentarišući ovaj i slučaj kada je luksuzne satove odbijao da prijavi aktuelni predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, Kos je kazao da se stvari neće promijeniti dok ASK ne počne da ispunjava svoju dužnost.

“Zakon je sasvim dobar, samo neko mora da ga implementira. Dakle, nije problem u zakonu, nego u Agenciji i kad Agencija počne da ispunjava svoje dužnosti onda će se stvari promijeniti, a dotle neće nikako”, rekao je on.

U Bakovićevom imovinskom kartonu, koji Agenciji predaje od 2009. godine kada je postao zamjenik osnovnog državnog tužioca, ni u kartonu poklona prijavljenih ASK nema traga o kolekciji ručnih časovnika sa kojima se pomoćnik direktora Uprave policije pojavljuje na javnim mjestima.

Prema podacima koje je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, prošle je godine zaradio 14.818,56 eura, što je manje od vrijednosti najskupljeg sata u njegovoj kolekciji, pod uslovom da je original. Baković od kraja septembra neće da odgovori “Vijestima” da li posjeduje originalne ili replike luksuznih časovnika, koliko koštaju, da li ih je kupio ili dobio...

Ako je Baković kupio replike originalnih satova, podržao je kriminalne aktivnosti trgovine falsifikovanim brendovima kojom se krše autorska prava.

Baković je u Upravi policije od januara 2017. U policijsku fotelju došao je iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, gdje je radio od 2004.

Mogao bi da se ugleda na Divanovića

Baković bi mogao da u dijelu prijavljivanja imovine uči, na primjer, od poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nikole Divanovića.

Divanović je u svojim imovinskim kartonima prijavio da u svom vlasništvu ima sat vrijedan 8.000 eura.

Ovaj dio upisan je u kartonu u dijelu koji se tiče ostale pokretne imovine.

Divanović od kraja avgusta prošle godine obavlja funkciju poslanika.

Baković očekivao pitanja o uspjesima policije, a ne o “Rolexu”

Baković je juče, na odgovarajući na pitanje - da li je sat sa naslovnice “Vijesti” original “Rolex”, kazao da je očekivao pitanja oko “značajnih rezultata koje Uprava policije postiže i koji su prepoznati u izvještaju Evropske komisije”.

Pozvao je nadležne organe da ispitaju svu njegovu imovinu:

“I utvrde njeno porijeklo, da li mi je neko nešto poklonio, ili sam to sve zakonito stekao. Toliko o tome”.

Bonus video: