"Mladosti biraj prave vrijednosti": U Tivtu obilježen Dan srednjoškolaca

Kroz bogat muzički i kulturni program učenici su se predstavili tivatskim srednjoškolcima i profesorima
587 pregleda 0 komentar(a)
Dan srednjoškolaca u sali SMŠ "Mladost" u Tivtu
Dan srednjoškolaca u sali SMŠ "Mladost" u Tivtu
Ažurirano: 19.11.2019. 09:31h

U sali SMŠ "Mladost" u Tivtu juče je obilježen Dan srednjoškolaca.

Učenički parlament ove škole organizovao je događaj pod nazivom "Mladosti biraj prave vrijednosti" koji su započeli prošle godine upravo sa ovim nazivom i izvođenjem performansa poznate bosanske grupe "Artan lili" i pjesmom "Ako stanemo tu"

Ove godine u svoj projekat uključili su još učenike dvije škole: Muzičke škole iz Tivta i OŠ "Drago Milović" kao specijalne goste, inače buduće srednjoškolce ove škole.

Kroz bogat muzički i kulturni program učenici su se predstavili tivatskim srednjoškolcima i profesorima.

Dan srednjoškolaca u sali SMŠ "Mladost" u Tivtu
Dan srednjoškolaca u sali SMŠ "Mladost" u Tivtu

Na početku, učenike je pozdravila direktorica, Jovanka Vujačić pohvalila ih za ideju i organizaciju.

"Zadovoljstvo mi je biti podrška mladima koji znaju šta žele i promovišu prave vrijednosti. Budite aktivni i korisni članovi društva jer na taj način stvarate i gradite ugled i imidž naše škole. Kroz brojne vannastavne aktivnosti, u okviru brojnih sekcija u našoj školi, kroz neformalno učenje, na interaktivan način edukujete i podižete svijest vaših vršnjaka o bitnim pitanjima u društvu. I kao što je govorio Ivo Andrić "Mladost je srećno doba u kojem čovjek počinje vjerovati u sebe, a još nije prestao vjerovati drugima", ja vam želim da uvijek budete kao danas sigurni u sebe,svoje sposobnosti i vrijednosti", kazala je Vujačić.

Dan srednjoškolaca u sali SMŠ "Mladost" u Tivtu
Dan srednjoškolaca u sali SMŠ "Mladost" u Tivtu

Učenici Muzičke škole "Quintet saxophone" Doria Nedović, Teodora Božović, Filip Kovačević, Goran Čelanović, Matija Vučinović u klasi profesora GoranaTurkalja odsvirali su muziku iz filma "James Bond - Feeling good", dok je Pavla Petrović iz iste škole na violini svirala kompoziciju "Meditacije" od Borisa Papandopula .

Učenici osnovne škole predstavili su se publici sa dvije kompozicije.

Dora Štampić uz vokalno-instrumentalnu pratnju "Ad hoc" ansambla muzicke sekcije otpjevali su jednu od najljepših izvornih crnogorskih pjesama "Još ne sviće rujna zora" koji je kod starije publike izazvao emocije.

Drugi nastup je bio prilagođen srednjoškolcima i njihovom muzičkom stilu - Lady Gaga "Always I remember us this way".

Dan srednjoškolaca u sali SMŠ "Mladost" u Tivtu
Dan srednjoškolaca u sali SMŠ "Mladost" u Tivtu

Učenici SMŠ "Mladost" predstavili su se sa dvije recitacije i performansom.

Učenica Miljana Bujišić recitovala je jednu od najljepših ljubavnih pjesama Desanke Maksimović "Predosjećanje", dok je Danilo Ševaljevič recitovao pjesmu od Vladimira Popivića Disa "Možda spava".

Borjana Obrenović je govorila odlomak iz knjige Hermana Hesea "Srećan je ko umije da voli".

Predsjednica Đačkog parlamenta Viktorija Samardzić obratila se prisutnima i kazala da svi treba da se trudimo da ukažemo na dobrotu, plemenitost, ponos prema onome što imamo i jesmo, ali i otvorenost prema onome što je različito od našeg, kao što su druge vjere, kulture, ubjeđenja i stavovi.

Poručila svim mladima da biraju prave vrijednosti, da biraju ljubav za motivaciju i inspiraciju,i da ona bude njihov pokretač u svakodnevnom životu.

Na kraju je Učenički parlament izveo performans i otpjevao pjesmu makedonskog pjevača Daria "Što je moje to će doći".

"Današnji događaj imao je za cilj da učenici kroz timski rad, solidarnist, zajedništvo, empatiju, uvažavanje i poštovanje sebe i drugih, ljubav i iskrenost prema sebi i drugima i poštovanje i uvažavanje različitosti promovišu prave vrijednosti i ukažu na poremećen sistem vrijednosti u današnjem, potrošačkom društvu gdje je profit mjera vrijednosti i pokretač svih procesa, snalažljivost mjera nečije vrijednosti, a imidž važniji od kvaliteta ličnosti. Da sami kroz razvijanje kritičke svijesti uvide i okrenu se pravim vrijednostima, mislim da smo danas svi zajedno imali šta čuti i naučiti od ovih mladih ljudi", Istakla je koordinatorka Učenčkog parlamenta prof.Branka Kašćelan.

Realizaciju događaja omogućila je uprava škole, učenike su pripremile profesorice Marija Radulović, Staša Nikolić i Branka Kašćelan, dok je Opština Tivat obezbijedila ozvučenje.

Učenici su sami napravili i poslastice za ovaj dan.

Narednih dana Đački parlament priprema spot za pjesmu "Što je moje to će doći" u koji je uključeno devet crnogorskih srednjih škola.

Bonus video: