Božović: Predsjednica žirija sama sebi dala Novembarsku nagradu

Žiri je kako je navedeno, odluku o tome ko će od predloženih kandidata biti nagrađen, donio tajnim glasanjem, a priznanja će laureatima biti uručena na svečanoj sjenici lokalnog parlamenta na Dan Opštine Tivat, u četvrtak 21.novembra
1184 pregleda 0 komentar(a)
Božović, Foto: Crnogorska, Crnogorska, Crnogorska
Božović, Foto: Crnogorska, Crnogorska, Crnogorska

Najveća priznaja grada Tivta – Novembarske nagrade, ove su godine odlukom posebnog žirija koji je formirala Opština, dodijeljene Javnoj ustanovi Srednje mješovita škola „Mladost” iz Tivta i Službi zaštite i spašavanja Opštine Tivat.

Žiri je kako je navedeno, odluku o tome ko će od predloženih kandidata biti nagrađen, donio tajnim glasanjem, a priznanja će laureatima biti uručena na svečanoj sjenici lokalnog parlamenta na Dan Opštine Tivat, u četvrtak 21.novembra.

Novembarska nagrada Opštine Tivat, inače, dodjeljuje se svake pete godine za najviše zasluge i najbolje ostvarene rezultate u svim oblastima rada i stvaralaštva koja su od izuzetnog značaja za opštinu Tivat

Iako se Tivćani gotovo jednoglasno slažu da su pripadnici Služe zaštite i spašavanja na čelu sa komandirom Zoranom Barbićem više nego zaslužili Novembarsku nagradu, posebno nakon natčovječanske dvomjesečne borbe sa velikim šumskim požarima koji su Tivat zahvatili u ljeto 2017, nagrađivanje kolektiva Srednje škole „Mladost” je naišlo na žestoke kritike opozicije. Direktorica te škole je bivša odbornica DPS u SO Tivat Jovanka Vujačič koja je inače, bila i predsjednica Žirija za dodjelu Novembarske nagrade.

Predsjednik OO Crnogorske Goran Božović je poručio da je nedospustivo da javnost o dodjeli najvećeg priznanja grada bude upoznata „veoma šturim saopštenjem od bukvalno dvije rečenice”. Božović je istakao da lično nema ništa protiv ovogodišnjih laureata i da je sva njegova kritika „usmjerena ka članovima žirija na čelu sa Jovankom Vujačić (DPS), koji su većinom partijski pioni DPS-SD-HGI koalicije, koji ne razmišljaju svojom glavom, i koji su potpuno nedorasli ulozi koja im je dodijeljena.”

„Ali ti ljudi nedorasli funkcijama koje obavljaju moraju biti svjesni objektivne odgovornosti koju nose, zvanično donoseći ovako važne odluke, iako to čine u tuđe ime.”- konstatovao je Božović koji smatra da Služba zaštute i spašavanja u Tivtu veoma odgovorno i kvalitetno obavlja svoj posao.

„SZS u Tivtu zaslužuje najviša priznanja u oblasti svoga rada, bez sumnje, ali to nije nešto za što se dodjeljuje najviše gradsko priznanje, naročito imajući u vidu da je to opštinska služba, koja se nalazi u sastavu lokalne samouprave, i da nije posebno pravno lice. Da li je normalno da Opština Tivat dodjeljuje najviše priznanje sama sebi!? Ova odluka predstavlja nonsens sama po sebi, a formalno pravno gledano, nije ni zakonita. S druge strane, da li je normalno, a prije svega da li je moralno da je dobitnik najvišeg priznanja grada Srednja mješovita škola „Mladost”, čija je direktorica Jovanka Vujačić istovremeno i predsjednica žirija za dodjelu ove iste nagrade!? Radi se o klasičnom konfliktu interesa, nezakonitoj odluci, a par ekselans nemoralnom postupku, pa je potpuno nevjerovatno da niko od sedam članova žirija među kojima imate i pravnika, a ni Skupštinska služba koja pruža stručnu podršku, nije odreagovao da spriječi ovaj skandal.” – podvukao je Božović.On kaže da ne spori pojedinačne usjehe ulenika te škole jer su oni njihov „lični uspjeh koji predstavlja rezultat lične posvećenosti, rada, aspiracija i inteligencije tih učenika, i eventualno nekog profesora, a ponajmanje rukovodstva škole, isključivo partijski instaliranog, koje i na ovaj način zloupotrebljava našu omladinu za ličnu i partijsku promociju, pripisujući tuđe uspjehe sebi.”

„Ništa spektakularno ne može preporučiti ovu školu da kao institucija dobije najviše priznanje grada. Po logici stvari ova nagrada bi trebalo da se dodjeljuje pojedincima ili organizacijama van institucija sistema i institucija koje su pod šapom partitokratije. Skandalozno je gospodo, članovi žirija, da po prvi put nijeste objavili javnosti ko su kandidati za dodjelu nagrade, čime ste uskratili čast i ličnu satisfakciju kandidatima koje je neko sa ponosom kandidovao za najviše priznanje grada, čijem razvoju su u velikoj mjeri posvetili svoj dugogodišnji rad, pa i život. Skandalozno je da ste promjenili praksu da se jedna nagrada dodjeljuje pojedincu a druga kolektivu, izabravši dva kolektiva. Skandalozno je da ste obje nagrade dodjelili institucijama sistema, zanemarivši sve ostale kandidate sa impozantnim biografijama. Skandalozno je da javnosti nijeste ni pokušali obrazložiti svoju odluku. Skadalozno je i to što pola članova žirija zajedno nema trajanje prebivalište u Tivtu duže od staža jednog kandidata čije zasluge za ovaj grad treba da procjenjuju, pa je logično da ne poznaju prilike i dešavanja u našem gradu, a kamoli nečiji rad i doprinos.”- istakao je predsjednik OO Crnogorske u Tivtu. On smatra da je „partitokratski žiri ona ovaj način uspio uniziti i ono što bi trebalo biti naše, građansko, na što je svaki građanin Tivta ponosan, a to je Novembarska nagrada, nekada nagrada oslobođenja, najviše priznanje našeg grada.”„Ona zbog vašeg nedopustivo sramnog ponašanja više nema vrijednost, a taj krst ćete nositi upravo vi”, zaključio je Božović optužujući žiri da je „potpuno devalvirao” najveće gradsko priznanje.

Bonus video: