Prvo osušili, a onda i posjekli veliku piniju

U ovdašnjem malom parku nekada je raslo nekoliko ogromnih stanala primorskog bora, više pitospora, juka, oleandara, lovora, jedna palma i jedno stablo eukaliptusa, kao i par manjih primorskih hrastova
1372 pregleda 0 komentar(a)
Sječa velike pinije, Foto: Siniša Luković
Sječa velike pinije, Foto: Siniša Luković

Jedan od preostala dva velika primorska bora – pinije, iz nekada raskošne bašte hotela „Mimoza“ na gradskoj rivi u Tivtu, posječen je čime se nastavilo desetkovanje te zelene oaze u centru grada.

Radnici su uz pomoć dizalice, postepeno sjekli i skidali dio po dio velikog bora koji se proteklih mjeseci potpuno osušio, nakon što su mu je ruski investitor novog kondo-hotela „Mimoza“, bukvalno uništio koren, kopajući zemlju uz stablo i gradeći dvije etaže podzemnih garaža na mjestu gdje je nekada bila terasa i velika bašta starog hotela „Mimoza“. Nakon ove sječe ostao je još samo jedan veliki promorski bor u krajnjem istočnom ćošku ove parcele, uz raskrsnicu Njegoševe sa Ulicom 21.novembra, ali Tivćani sumnjaju da će i on uskoro biti uništen jer njegove niže grane „ulaze“ u prostor na kojem bi trebao biti drugi sprat građevine novog hotela.

U ovdašnjem malom parku nekada je raslo nekoliko ogromnih stanala primorskog bora, više pitospora, juka, oleandara, lovora, jedna palma i jedno stablo eukaliptusa, kao i par manjih primorskih hrastova.

Nekadašnji izgled
Nekadašnji izgled(Foto: Siniša Luković)

Većina tog bilja posječena je od 2016. kada je stari hotel „Mimoza“ i plac od 4.600 kvadrata na kojem se on nalazio prodat novom vlansiku – kompaniji „Mimoza Grupa“ iza koje stoji ruski kapital. Oni su stari hotel koji su platili 6,5 miliona eura srušili i na njegovom mjestu nakon više mijenjanja planskih dokumenata u skladu sa njihovim željama, počeli gradnju novog kondo-hotela sa starim imenom.

Prema DUP-u Tivat-Centar inače, prostor na kome je proteklih godina bukvalno iskasapljen nekadašnji “Mimozin” park, predviđen je za “zelenilo turističkih objekata”, ali i pored toga ovaj mali park nikada nije bio formalno-pravno proglašen zaštićenim.

Bonus video: