Dokaz apsolutne posvećenosti Crne Gore evropskim vrijednostima i politikama

Nuhodžić je naglasio da jači Zapadni Balkan znači jača Evropa i zato je integracija Zapadnog Balkana u EU investicija u bezbjednost i stabilnost Evrope u cjelini
346 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Uprava policije
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 19.11.2019. 16:55h

Crna Gora i Evropska komisija (EK) zaključile su Sporazum o sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova Evropska unija (EU) - Zapadni Balkan, kazao je da je sporazum koji je potpisao sa evropskim komesarom za unutrašnje poslove, Dimitrisom Avramopulosom, još jedan dokaz apsolutne posvećenosti Crne Gore evropskim vrijednostima i politikama.

Prema riječima Nuhodžića, Crna Gora je svjesna da je u toj oblasti uvijek potrebno ulagati sve više napora, a uz podršku EU, država će raditi na jačanju nacionalnih kapaciteta u dijelu prevencije, sprječavanja i suzbijanja terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Sa Foruma
Sa Foruma(Foto: Uprava policije)

On je istakao da je jasno saopšteno da će EU nastaviti da pomaže Crnoj Gori, što će doprinijeti stabilnijem i bezbjednijem Zapadnom Balkanu i daljem napretku ka punopravnom članstvu u Uniji.

Nuhodžić je naglasio da jači Zapadni Balkan znači jača Evropa i zato je integracija Zapadnog Balkana u EU investicija u bezbjednost i stabilnost Evrope u cjelini.

„To je u interesu naših građana, što je osnovni cilj svih nas koji vjerujemo u evropsko jedinstvo i zajedništvo“, naveo je Nuhodžić nakon Foruma u Sjevernoj Makedoniji, na kojem učestvuje na poziv ministarke unutrašnjih poslova Finske Marie Ohisalo i potpredsjednika Vlade Sjeverne Makedonije Olivera Spasovskog.

Nuhodžić je istakao da je važna činjenica da na Forumu u Skoplju učestvuju ministri unutrašnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana i EU, jer je još jednom potvrđena posvećenost Unije saradnji sa zapadnobalkanskim partnerima na području sigurnosti.

„Crna Gora, kao država kojoj je regionalna saradnja jedan od temelja politike, koja ni sa jednom zemljom regiona nema ni jedno otvoreno pitanje i lider u evropskoj integraciji i dalje će biti čvrst oslonac EU u saradnji sa državama Zapadnog Balkana“, poručio je Nuhodžić.

On je dodao da su se države regiona saglasile da unaprijede saradnju sa Evropskom graničnom i obalskom stražom i EUROPOL-om, u efikasnom praćenju, boljem upravljanju granicama i migracijama, uz poštovanje ljudskih prava, borbi protiv trgovine ljudima, krijumčarenja migranata i poboljšanju smještajnih kapaciteta za migrante.

Bonus video: