REAGOVANJE

Lovci optužuju Lovačku organizaciju Podgorica da krije istinu o ubistvu medvjedice

Grupa lovaca koje su Uprava policije i Tužilaštvo ispitivali po prijavi Lovačke organizacije (LO) Podgorica da su usmrtili zakonom zaštićenu divljač tvrde da su navodi LO neistiniti i pozivaju tu organizaciju da saopšti, kako tvrde, istinu o tom slučaju
6113 pregleda 11 komentar(a)
Lovočuvar Mijo Vešković koji je prijavio lovce, Foto: Privatna arhiva
Lovočuvar Mijo Vešković koji je prijavio lovce, Foto: Privatna arhiva

Grupa lovaca koje su Uprava policije i Tužilaštvo ispitivali po prijavi Lovačke organizacije (LO) Podgorica da su usmrtili medvjedicu (zakonom zaštićenu divljač) u mjestu Bioče tvrde da su navodi LO neistiniti i pozivaju tu organizaciju da saopšti, kako tvrde, istinu o tom slučaju.

Te stavove su iznijeli u reagovanju na saopštenje LO Podgorica koje je portalu "Vijesti" proslijeđeno 18. novembra.

Zbog sumnje da su ubili medvjeda u mjestu Bioče policija je 18. novembra uhapsila  Ž.L. (48), N.M. (54), D.R. (41), N.P. (44) i M.V. (54).  

"Osjećamo građansku i lovačku dužnost i obavezu da saopštimo kao članovi " odranije dobro poznate grupe lovaca" da su neistiniti navodi da je kritičnog dana naša grupa lovila medvjeda. Lov u našoj grupi su vršili lovci koji imaju uredno plaćene članarine, uredno i registrovano oružje i koji ispunjavaju sve uslove da potpuno zakonito love u dozvoljenom prostoru divljač koja se može uloviti. Kao direktni očevici i učesnici lova, koji je već sada opisan kao nezakonit ističemo da nijesmo lovili, a još manje odstrijelili medvjeda" navodi se u reagovanju koje je potpisala grupa lovaca koje su saslušavani i od kojih je pet zadžano u policiji, a potom pušteno.

Kako navode, razlog za njihovo demantovanje je to što su pet njihovih članova "već unaprijed osuđeni od odgovornih u lovačkom društvu".

"Dakle, već je utvrđeno i ko je ubio medvjeda (pet lovaca- što je apsolutno nemoguće), već je utvrđeno da svi petorica zaslužuju najstrožije kazne (što je opet apsurdno), već je utvrđeno da su praćeni (što je možda nezakonito) i viđeni kako love i već je utvrđeno da su počinili ozbiljne disciplinske prekršaje. Odgovorno tvrdimo da u konačnom naši lovci neće biti ni disciplinski ni krivično sankcionisani, a sve one koji su se drznu i da sude prije suda upozoravamo da bi prije bombastičnih izjava za medije (koje koriste za reklamu sopstvenog nerada i nesposobnosti) valjalo da razmisle malo o tome ko su lica koja vrše lovočuvarsku djelatnost i prijavljuju navodni krivolov. Takođe, da malo razmisle i o tome da li su i ta lica (danas lovočuvari) lišavani slobode u prošlosti zbog različitih krivičnih djela i da li su bili dio iste grupe" navode lovci.

Oni pozivaju one koji su ih prozvali da malo razmisle o tome kako i zašto ti isti lovočuvari ne prijave stvarne počinioce ovog krivičnog djela od kojih su dobili informacije da se njihova grupa bavi navodno progonom zaštićene divljači.

"Da malo razmisle zašto su i kako ti isti lovočuvari razvili animozitet prema uglednim pripadnicima policije koje danas optužuju. Da razmisle i o tome kako vode društvo koje će se ubrzo najvjerovatnije ugasiti zbog troškova sudskih postupaka koji su nastali zbog "zakonitog" djeloovanja" istog društva. Da razmisle kako će u postupku izgledati to isto društvo koje istura sa izjavom svog lovočuvara koji je " vidio" jednog od uhapšenih, a taj isti lovac u tom trenutku se nalazio u kafani kilometrima daleko. Tu činjenicu (kao i pozicije navodno uočenih lovaca) potvrdiće najmanje 20-ak ljudi. Upozoravamo ih i da bi valjalo da razmisle kako će organi odlučivanja gledati na nesređenu, izmijenjenu i neistinitu izjavu lovočuvara naspram jedne te iste i saglasne izjave desetak lovaca koji su maltene identično prenijeli da nemaju ni najmanje veze sa onim što im je lažno stavljeno na teret" navode lovci.

Oni pozivaju medije da ako žele da budu dosljedni istini, prikupe informacije i od ostalih lica koja su povodom kritične okolnosti saslušavana, pa da i te izjave prenesu obzirom da se radi o ozbiljnim, neosuđivanim i porodičnim ljudima, a kakve epitete nema isti onaj koji je podnio krivičnu prijavu.

"Organizaciju tog susreta smo spremni da organizujemo u bilo kojem trenutku, te da za isti obezbijedimo i dokaze, nakon čega ostavljamo čitaocima da prosude ko je stvarni krivolovac" kazali su lovci.

Preporučujemo za Vas