MLADI PREUZELI INSTITUCIJU PREDSJEDNIKA CRNE GORE

Đukanović: Unaprijediti položaj zaposlenih u obrazovanju

Predsjednik je poručio da svaka priča o razvoju društva počinje i završava obrazovanjem
1736 pregleda 0 komentar(a)
Predstavnici mladih razgovarali sa Đukanovićem, Foto: Krsto Vulović
Predstavnici mladih razgovarali sa Đukanovićem, Foto: Krsto Vulović

U skladu sa globalnom proslavom Svjetskog prava djeteta i preuzimanjem institucija od strane djece i mladih širom svijeta, UNICEF je, danas u Crnoj Gori podržao Zlatne savjetnike Ombudsmana da preuzmu instituciju Predsjednika Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Unicefa, nakon preuzimanja rezidencije predsjednika Crne Gore, predstavnici mladih – zlatni savjetnici Ombudsmana su ugostili predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kako bi sa njime razgovarali o stanju prava djece u zemlji. On je, kako se navodi, tom prilikom naglasio ključnu ulogu škole i porodice za suzbijanje nasilja nad djecom i istakao značaj etičkog izvještavanja medija o pravima djeteta.

Povodom Svjetskog dana djeteta, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali identifikovao je borbu protiv siromaštva i nasilja nad djecom kao ključne izazove.

„Siromaštvo i nasilje nad djecom su dva ključna prioriteta: svako treće dijete izloženo je riziku od siromaštva u Crnoj Gori, dok je dvije trećine djece Crne Gore doživjelo neki oblik nasilja. Zajedno to možemo promijeniti kako bi osigurali za svako dijete – sva prava“, poručio je Kogali.

Đukanović je, kako je saopšteno, saglasan da je siromaštvo djece jedan od ključnih izazova i s tim u vezi poručio da je neophodno podržati rani razvoj djece, poboljšati kvalitet obrazovanja i socijalne zaštite kako bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija.

unicef
Predstavnici mladih razgovarali sa Đukanovićem(Foto: Krsto Vulović)

Đukanović, dodaje se, smatra da svaka priča o razvoju društva počinje i završava obrazovanjem. Naglasio je da je u tom procesu ključno unaprijediti položaj zaposlenih u obrazovanju.

„Ja mislim da je prednost generacije kojoj ja pripadam u odnosu na vašu generaciju u tome da je položaj prosvjetnog radnika u tom periodu bio neuporedivo bolji nego danas. To je bio jedan organizovan sistem vrijednosti u nekadašnjoj Jugoslaviji u kojoj je ta srednja klasa svakog društva kojem pripadaju prosvjetni radnici bila društveno uvažena i egzistencionalno zbrinuta,“ kazao je Đukanović.

Zlatni savjetnici su, kako je saopšteno, aktuelizovali i problem odlazaka sve većeg broja mladih osoba iz Crne Gore.

„Ja dolazim iz Berana i mogu vam reći da se mnogo mojih vršnjaka odselilo sa svojim porodicama, a taj trend je izražen i kod naših komšija iz Rožaja, Plava, Bijelog Polja,“ kazala je zlatna savjetnica Anastasija Đukić.

Đukanović, kako se navodi, smatra da se sa ovim trendom suočava cijeli region, pa čak i Evropa, te da postoje i pozitivne i negativne strane te priče. Jedan od odgovora, tvrdi Đukanović, leži upravo u sistemu obrazovanja.

„Jedino kada dostignemo nivo razvoja kojem težimo, nivo razvoja u kojem ćemo ponuditi dovoljno radnih mjesta, u kojem ćemo ponuditi kvalitetno obrazovanje, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kvalitetnu kulturnu ponudu i sve one druge kvalitete koje jedno društvo mora da ponudi kao servise tada možemo biti sigurni da naši mladi neće željeti da idu iz Crne Gore,“ poručio je Đukanović.

On je kazao da su dosadašnji rezultati na unapređenju stanja prava djeteta postignuti kroz značajnu podršku i saradnju sa međunarodnim organizacijama, u prvom redu UNICEF-om, te da će se ta saradnja ubuduće nastaviti.

“Mislim da smo se snažno posvetili da kroz inkluzivno obrazovanje razvijemo inkluzivno društvo, koje će pokazati posebnu senzibilnost prema ranjivim kategorijama - onoj djeci koja su lišena potpunog porodičnog staranja, djeci koja pripadaju romskim, egipćanskim zajednicama, djeci koja dolaze iz nerazvijenih područja sa sjevera Crne Gore, djeci sa smetnjama u razvoju,” zaključio je Đukanović.

Preporučujemo za Vas