MINISTARSTVO I ŠEST NVO POTPISALI UGOVORE O RASPODJELI FINANSIJKIH SREDSTAVA

Podrška preventivnim aktivnostima u oblasti HIV/AIDS-a

Ministarstvo zdravlja opredijelilo je ukupno 70 hiljada eura za NVO - Centar kreativnih vještina, SISTEM, Juventas, Bjelopoljski demokratski centar, Identitet i CAZAS
409 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predstavnici Ministarstva zdravlja i šest nevladinih organizacija (NVO) potpisali su ugovore o raspodjeli finasijskih sredstava za projekte podrške preventivnim i drugim aktivnostima u oblasti HIV-AIDS-a u ovoj godini.

Ministarstvo zdravlja opredijelilo je ukupno 70 hiljada eura za NVO - Centar kreativnih vještina, SISTEM, Juventas, Bjelopoljski demokratski centar, Identitet i CAZAS.

Sekretar Ministarstva zdravlja Nikola Antović rekao je da je taj resor za prioritetne oblasti prevencije HIV/AIDS-a i tretman osoba koje žive sa HIV-om opredijelilo značajna sredstva, kako bi prevenirali širenje HIV infekcije i broj novootkrivenih inficiranih slučajeva bio manji.

"Koliko nam je značajna saradnja ukazuje i činjenica da je za protekle tri godine Ministartsvo zdravlja za projekte NVO u ovoj oblasti izdvojilo ukupno preko pola miliona eura". kazao je Antović.

On očekuje da će NVO koje su izabrane konkursom ostvariti ono to je krajnji cilj- "To je bolja identifikacija i tretman osoba koje žive s HIV-om i ranjivim grupama koje su u riziku od infekcije".

Antović je podsjetio da je Ministarstvo zravlja, u saradnji sa civilnim sektorom, od 2019. godine do 2021. godine, dobilo podršku Globalnog fonda za HIV, tuberkulozu i malariju u iznosu od 556 hiljada eura, bespovratnih sredstava.

"To će doprinijeti da infekcija HIV-a u Crnoj Gori bude pod kontrolom", ocijenio je on.

Preporučujemo za Vas